Nazad
27.01.2022

Lagani tart sa čokoladnim punjenjem

Znate kako je krajem januara: jelka spakovana, ruska salata napokon pojedena, a dok se poneki zalutali ukras kotrlja ispod nameštaja, sa setom se sećamo prazničnih đakonija i razmišljamo kako bi valjalo napokon krenuti u tu teretanu koju smo sebi zacrtali. Praznici su prošli i šta drugo, nego povratak u realnost.

Doduše, realnost i svakodnevica itekako mogu biti slatke, pogotovo ako se umesto “Nova godina, nova ja” držimo izreke “Nova godina, novi recepti”. Hvatajte niski start, idemo u nove čokoladne avanture. 

Prva post-praznična poslastica na meniju vašeg Menaž eksperta jeste tart sa čokoladnim punjenjem. U jednom od mojih prethodnih blogova mogli ste da čitate o istorijatu ovog dezerta, gde sam vam predstavila varijantu sa belim Menaž čoko dugmićima, a pre koji mesec smo spremali i delikatni tart sa bundevom. Zato, danas nam na red dolazi crna čokolada, u obliku ukusnog fila od crne čokolade u prhkoj korici tarta. 

Verujem da vam ne moram objašnjavati zašto baš sa ovim receptom otvaramo novu čokoladnu sezonu: nakon bogatih dezerta koji su fino išli uz praznične gurmanluke, nikome nije do pripreme teških torti sa pet slojeva. Malo smo umorni, i dalje smo sanjivi, a sa druge strane, moglo bi nešto slatko, zar ne? 

Zato, idemo na sastojke i pripremu, a na kraju teksta vas čeka jedna zanimljiva činjenica o ovom dezertu, koju vam nisam otkrila do sada! 

SASTOJCI

Korica:

  • 115g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
  • 75g putera

Fil:

  • 135g Menaž čokolade
  • 135g putera
  • 75g šećera
  • 2 jajeta
  • Prstohvat soli 
  • 35g brašna
  • Kakao prah i Menaž čokolada za dekoraciju

POSTUPAK PRIPREME

Podmažite kalup tankim slojem biljnog ulja i stavite unutra papir za pečenje. Usitnite keks pomoću multipraktika ili mlina za kafu. Dodajte otopljeni puter i promešajte sa keksom. Dobijenu smešu stavite u kalup i formirajte dno i stranice, dobro pritiskajući. Stavite u zamrzivač dok se ne stegne.

U činiji miksera umutite jaja sa šećerom i solju, tako da dobijete svetlu penu. Otopite čokoladu i puter u posebnoj činiji i stavite sa strane da se malo ohladi. Dodajte otopljenu čokoladu u umućena jaja, pa lagano promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte testo u podlogu. Pecite na 170°C oko 20-25 minuta. Gotov tart će na površini imati koricu, a centar će biti malo vlažan. 

Uzmite Menaž čokoladu i narendajte po površini vrućeg tarta, pa ga stavite u rernu na minut, da se čokolada otopi. Potom ohladite tart na sobnoj temperaturi. Ohlađeni dezert izvadite iz kalupa i ukrasite kakao prahom. 

To je to, mili moji čokoladoljubci! Naš tart sa Menaž čokoladom je spreman za serviranje, a kao što sam vam obećala, ovaj blog završavamo uz jedan fun fact. Tartova ima u raznim varijantama — slatkim i slanim, standardne veličine i mini, ali samo jedan je uspeo da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Reč je o najvećem tartu na svetu, koji je bio težak impozantne dve tone i još nešto preko! Do sledećeg bloga, ostavljam vas da zamislite kako je izgledao ovaj dezert od čak 2117 kilograma. 

Pozdravlja vas vaša Gospođa Mirkov!