Nazad
28.02.2022

Čokoladni kolač sa poširanim kruškama

Je l’ i vama dosta zime? Ja evo smišljam načine da ubrzam dolazak proleća, da nam što pre stignu lepi dani i novi, sveži ukusi. I, dok maštam o svim poslasticama koje ćemo spremati na proleće, neminovno mi se pred očima javlja slika jednog voćnog deserta sa čokoladom. Voćni deserti su, čini mi se, prava najava buđenja prirode, a što se čokolade tiče, znate već i sami. Čokolade se ne odričemo, bilo leto, bila zima. 

Današnji recept nam je, dakle, nekoliko (čokoladnih) godišnjih doba u jednom. Od voća — tu su kruške, ali ne obične. Danas poširamo kruške u Earl Gray čaju, što će i našem kolaču dati poseban ukus. Jedinstveni ukus Earl Gray čaja  je nastao kao mešavina crnog čaja i ulja bergamota koje mu daje unikatnu aromu, a upravo iz tih razloga ćemo ga iskoristiti i za današnji recept. 

Hajdemo na pripremu! 

SASTOJCI 

Za poširane kruške:

  • 4 kruške viljamovke srednje veličine
  • 2 kesice Earl Gray čaja
  • 100g šećera
  • 1.5 litar vode

Za biskvit:

  • 125g brašna T400
  • 25g kakao praha
  • 125g šećera
  • 150gr mekog putera (plus dodatak za podmazivanje)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 2 velika jajeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 50g Menaž čokolade 
  • 50g slatke pavlake

POSTUPAK PRIPREME

Prvo ćemo poširati kruške. Kruške pažljivo oljuštite, ali ostavite peteljke. Uzmite manji lonac, sipajte vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. Dovedite vodu do ključanja i napravite Earl Gray čaj. Kad sklonite kesice čaja, potopite kruške i kuvajte ih u čaju, na srednjoj vatri, sve dok ne budu polukuvane. Izvadite ih velikom kašikom na tanjir sa strane i ostavite da se dobro ohlade.  

Pre nego što počnete da pravite biskvit, zagrejte rernu na 200°C. Ako rerna ima ventilator, onda pak podesite temperaturu na 180°C. Podmažite puterom posudu dužine 25cm, širine 8-10cm i pospite brašnom. Višak brašna otresite. 

Pomešajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u činiji, dobro ih pomešajte žičanom mutilicom ili ih prosejte. Dodajte šećer u tu smesu i ponovo promešajte mutilicom. Ubacite puter u činiju i mutite mikserom dok se puter ne spoji sa praškastim sastojcima, a onda dodajte jaja i mutite dok ne dobijte sasvim mekano testo.

Kruške poređajte uspravno po dnu posude posude. Preko i izmedju krušaka rasporedite smesu, tako da peteljke ostanu da vire iz testa.  Pecite u rerni oko 30 minuta. 

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da odstoji 5 ili 10 minuta, a zatim prelijte sosom koji ćete napraviti od 50 grama crne Menaž čokolade i slatke pavlake. Ako želite, možete napraviti i veću količinu sosa koju možete koristiti ne samo za dekoraciju, nego i prilikom serviranja — sve zavisi od toga koliki ste Menaž čokoladoljubac.

Ovo je sasvim jednostavan kolač koji će vam sigurno ulepšati kraj zime. Februar nam je već proleteo, a u novom blogu narednog meseca čekaće vas novi čokoladni recept.

Do sledećeg čitanja, pozdravlja vas vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov.