Tart od bundeve
Zdravo, dragi ljubitelji čokolade! Jedna lepa jesenja tema je pred nama. Danas spremamo tart od bundeve sa Menaž čokoladom i keksom uz koji smo rasli – Štark Petit Beurre.
Ako mene pitate, bundeva je nezvaničan simbol jeseni. Savršeno se uklapa u svaku jesenju postavku, bilo kao dekor u kući, bilo kao sastojak u receptu. O boji da i ne govorimo – bundeva je ceo jedan jesenji pejzaž u malom. Naravno da je morala da se umeša i u moje poslastice, mada, moram da priznam da je i potaž od bundeve redovan deo jesenjeg nedeljnog ručka.
Dakle, na današnjem meniju nam je jedan slatki, čokoladno-bundevasti tart. Ako imate klince kojima je zanimljivo da proslavljaju noć veštica – eto savršenog deserta za tu priliku! Čak i da niste u tom fazonu, uz ovo vreme napolju ne verujem da vam treba puno nagovaranja da se prepustite čarima bundeve.
Naravno, pored Menaž čokolade, u recept sam morala da ubacim još nešto što svi volite – Štark Petit Beurre. Uz podlogu koju ćemo napraviti od keksa, priprema je brža i jednostavnija. Naravno, mislim i na vas koji mislite da niste naročito spretni u kuhinji (iako verujem da i vi apsolutno možete umesiti lepu podlogu za tart). Prosto, nekada su jednostavna rešenja i najbolja, a i mi profesionalci volimo da izvučemo Štark Petit Beurre kao kec iz rukava!
Da ne dužimo, evo recepta i postupka pripreme.
PODLOGA ZA TART
Sastojci za podlogu:
- 150 g mlevenog Štark Petit Beurre keksa
- 80 g istopljenog putera
- 60 g šećera
- pola kačičice cimeta
Postupak:
Zagrejte rernu na 180C. Dodajte sve sastojke u multipraktik ili mikser i mešajte sve dok se ne spoje. Testo bi trebalo da liči na vlažan pesak i kad ga pritisnete da se spoji. Prespite sastojke za testo u modlu prečnika 23 cm, prstima i dlanovima pritiskajte smesu tako da čvrsto prione na dno i zidove modle. Pecite oko 10-15 min na sredini rerne, sve dok ne bude svetle boje i sasvim čvrsta. Ostavite sa strane da se dobro ohladi.
FIL ZA TART
Prvo morate napraviti pire od bundeve. Oljuštite krišku bundeve oko oko 1.5 kg i isecite na kocke veličine oko 3×3 cm. Stavite ih u dublji pleh, poprskajte vodom i pecite sve dok bundeva ne bude mekana kad je probodete viljuškom. Možete i da je pokrijete aluminijumskom folijom, da biste izbegli da se ivice kockica karamelizuju. Kada se bundeva ispeče, prebacite je u blender ili štapnim mikserom usitnite u pire. Za tart će vam biti potrebno svega 350 g pirea, ali ostatak možete da zamrznete.
Za fil vam je potrebno sledeće:
- 350 g pirea od bundeve
- 3 velika jajeta
- 150 g braon šećera
- 2 kašike brendija
- 4 g đumbira
- 3 g cimeta
- 2 g muskatnog oraščića
- 2 g morske soli
- Prstohvat klinčića
- 250 g slatke pavlake
- 100 g Menaž čokolade, možete koristiti ili tablu ili dugmiće
U blenderu pomešajte desetak sekundi sve sastojke osim čokolade. Na vodenom kupatilu, istopite 100 g čokolade. Odvojite oko ⅔ šolje fila od bundeve koji ste napravili u blenderu. Zagrejte ga (ali ne da proključa, samo da bude vrlo topao) i prelijte preko već istopljene crne čokolade. Mešajte u sredini, kao onda kad smo pravili ganaš od crne čokolade, da biste dobili homogeni krem od bundeve i crne čokolade.
Onaj prvi deo fila od bundeve sipajte u koricu tarta. Prebacite krem od bundeve i čokolade u neki bokalčić ili bilo kakvu posudu iz koje će vam biti lakše da ga sipate da biste napravili “mermernu šaru”. Sipajte ga preko fila od bundeve, praveći nepravilnu šaru, a onda nekim drvenim štapićem mešajte tako da se ta dva krema “spoje” i formiraju neku neobičnu šaru. Nemojte da zabodete štapić do dna, da ne biste oštetili koricu.
Tako pripremljen tart pecite na 145 stepeni na sredini rerne, sve dok fil u sredini tarta ne bude blago drhtav, a okolo izgleda čvrsto.
Možete da ga služite toplog ili na sobnoj temperaturi sa malo umućenog šlaga ili sladoledom.
Uživajte!