Nazad
07.10.2021

Dekadencija u dva čina: čokolada i alkohol

Kada kažem dekadencija, šta vam prvo pada na pamet? Meni, uvek i jedino: ugađanje sebi sa daškom luksuza i prefinjene elegancije. Danas sam Vaš Menaž ekspert u ulozi kustosa kroz dekadentne užitke na tanjiru i u čaši, jer želim da vam otkrijem jedan novi svet čokoladnih fantazija – one koje nastaju u kombinaciji alkohola i čokolade.

Nije slučajno što je ova tema baš sada došla na red. Kako se epidemiološka situacija polako vraća u normalu, svi smo željni opuštanja. Napokon, posle više meseci, možemo sa malo manje bojazni uživati u druženju i zajedničkim obrocima sa prijateljima. Zato, red je da ponovna okupljanja proslavimo kako dolikuje – uz pokoju čašicu i uz raskošne čokoladne poslastice i dekadentne spojeve ukusa!

Sada ćete se možda zapitati: koji alkohol zapravo najbolje ide uz našu omiljenu Menaž čokoladu? Sparivanje čokolade i alkohola je delikatna umetnost. Ukusi mogu da se upotpunjuju, nadograđuju, da budu komplementarni ili, ako poželite, čak i da budu u potpunom kontrastu.

Pre nego što se latimo istraživanja konkretnih kombinacija, nekoliko napomena za početak: koje god piće da birate, neka bude kvalitetno kao što je to Menaž čokolada. Druga važna stavka jeste: oslušnite sopstvene želje. Ili prosto rečeno, pratite šta vam vaš jezik kaže. Tako se otkrivaju nove i uzbudljive kombinacije, a kad je reč o alkoholu i čokoladi, uzbudljivo i dekadentno je ono čemu težimo!

Čokolade sa visokim procentom kakaa, kao što je to Menaž, mogu se spariti sa brojnim alkoholnim pićima. Viski koji je lepo odležao sjajno se uravnoteži sa gorčinom kakaa, a baršunasta aroma burbona će se takođe fantastično uklopiti uz Menaž. Ako ste ljubitelj ruma, isprobajte kombinaciju crne čokolade i karamela, kako bi se arome adekvatno balansirale. Obožavaocima tekile preporučujem kombinacije crne čokolade i mente, cimet ili čilija, naročito ako uživate u ukusu koji tekila ostavlja pri dnu grla.

Naravno, ako želite da “zakuvate” neki čokoladni koktel, mogućnosti su brojne! Samo pazite, slatkoća koja “maskira” ukus alkohola ume da utiče na to da čokoladni kokteli neopaženo “udare u glavu”. Zato, pažnja prilikom konzumiranja je preporučljiva, a dekadentni užitak je zagarantovan. Moj omiljeni čokoladni koktel je upravo ovaj koji sledi. Uživajte i u moje ime!

Čokoladni martini

Čokoladni martini za 2 osobe (potrebna vam je merica od jedne unce za pravljenje koktela i veliki šejker): 

  • 4 unce Bailey’s likera 
  • 4 unce čokoladnog likera 
  • 4 unce vodke 
  • Smrvljeni led 
  • Rendana Menaž čokolada

Sve sastojke ubacite u veliki šejker, napunite do vrha ledom i mućkajte sve dok se skroz ne ohladi, oko dvadeset sekundi. Rasporedite u dve koktel čaše. Najvažniji korak, onaj koji će vašem čokoladnom martiniju dati savršeni ukus, odozgo obavezno narendajte malo Menaž crne čokolade.

Kad smo već pri temi alkohola i čokolade, kako da ne pomenemo i švarcvald tortu. Od svih poslastica čiji je alkohol sastojak, Švarcvald torta je verovatno najpoznatija. Poseban kvalitet ove Švarcvald torte je jak ukus i veliki sadržaj kakaa u Menaž čokoladnim dugmićima. Ovo je recept sa jedne od mojih radionica, pa je malo složeniji, ali je rezultat fantastičan. Švarcvald je savršena letnja torta, koja na najbolji način spaja osvežavajuće ukuse vanile i višanja, a Menaž čokolada joj daje karakter i intenzitet.

Pripremite se, polećemo!

Ceo recept možete pročitati ovde.

Dragi moji, ukoliko vas je obuzela želja za mešenjem i mućkanjem tokom čitanja ovog teksta, ne krivim vas! Svi smo zaslužili malo više opuštanja i uživanja. Zato, za početak, popijte svoje omiljeno piće, pa makar to bilo i ledeno pivo ili smućkajte neki ledeni koktel, gricnite Menaž čokoladu koju uvek imate “u šteku”, pa polako gustirajte ove recepte do sledećeg bloga. Pozdravlja vas vaša Gospođa Mirkov!