Nazad
23.09.2021

Elegantni tart sa belom čokoladom i malinama

Dobar dan, drage čitateljke i čitatelji! Ovde vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov, a danas na meniju imamo jednu elegantnu poslasticu sa dugom, dugom istorijom! Ima dezerata s rustičnim finišem, valovito nanetim šlagom i spontanom dekoracijom, a ima i onih drugih, koji ostavljaju utisak da je sve pod konac i savršeno. Današnja tema su ti drugi – tartovi impresivno čistih linija i uredno posloženih detalja, koji dominiraju svojim sofisticiranim skladom.

Ipak, ovaj prefinjeni dezert nije baš tako daleko od klasične domaće pite. Upravo zato veštinom pravljenja tarta možete vrlo lako ovladati, čak i ako niste majstori u kuhinji.

Raznovrsnost i punoća teksture

Tart i pita imaju dugu zajedničku istoriju – tart možda zvuči i izgleda kao poslastica francuskih monarha, ali nastao je još u srednjem veku! Doduše, zaista je najveću popularnost stekao među aristokratijom. Kao što je slučaj sa većinom recepata koji su tu sa nama jako dugo, tačno poreklo obavijeno je velom misterije. Mada možemo reći, a da to ipak ne bude kulinarska blasfemija, da tart čak i sa sendvičima ima nešto zajedničko!

Suština tarta, kao i u sendviču, jeste u slojevima – donji sloj je uvek prhko testo, koje zajedno sa filom i gornjim slojem dezertu obezbeđuje raznovrsnost tekstura. Testo pečemo dok ne dosegne zlatkasto-braon nijansu, a zahvaljujući karamelizovanom šećeru, ima posebno finu slatkoću.

Prvi korak: Prhko testo

Ovo tradicionalno rustično testo je vrlo prilagodljivo i možete ga koristiti za razne tartove, pa čak i za keksiće. Standardni dodatak je vanila, ali isto tako možete ponekad dodati i rendanu koricu limuna ili pomorandže. Ova verzija testa je bogata, punog ukusa, lako se mesi i još lakše oblikuje. Dodatak praška za pecivo ga čini malo prhkijim nego što je to “obično” testo za tartove.

Sastojci

  • 400g brašna T500
  • 150g kristal šećera
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • 1g morske soli
  • 170g putera
  • 2 velika jaja
  • 1.5 kašičica rendane korice limuna

Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so u mikseru ili multipraktiku. Neka se obrne nekoliko “krugova” na niskoj brzini, da se sve komponente dobro izmešaju. Isecite puter na kockice dimenzija 1x1cm, ubacite ih u činiju miksera ili multipraktika. Pulsirajte po nekoliko sekundi u multipraktiku ili mutite po tridesetak sekundi u običnom mikseru na niskoj brzini sve dok ne dobijete sasvim male grumuljice putera, velličine zrna graška. Sa strane, u odvojenoj činijici, izmiksujte jaja sa rendanom koricom limuna. Dok mikser radi na niskoj brzini, polako kontinuirano dodajte ovu smesu. Ako imate multipraktik, dodajte smesu jaja i limunove korice polako kroz cev na poklopcu i pulsirajte nekoliko puta, sve dok se smesa ne skupi u gomilu oko sečiva multipraktika.

Kad zaustavite mikser ili multipraktik, testo bi trebalo da se lepo drži kada ga stisnete između palca i kažiprsta.

Stavite plastičnu foliju na radnu površinu, prenesite testo na nju, pa zamotajte i dobro ušuškajte testo, formirajući disk jednake debljine. Spljoštite testo, ostavite da se ohladi bar 30 minuta pre nego što ga razvučete. Testo možete da ostavite i za neku drugu priliku, samo ga jos dobro umotajte i zamrznite.

Kada se testo odmori, podelite ga na dve polovine, jednu veću i jednu manju. Manja neka se odmara za neku drugu priliku, a veća polovina testa treba da obloži dno kalupa (veličine oko 25 cm). Namažite dno kalupa puterom u tankom sloju.

Testo razvucite izmedju 2 lista pek papira na krug dimenzija 32-33cm. Ako se testo previše razmekša dok ga razvlačite, ohladite ga nekoliko minuta u frižideru, pa nastavite dalje. Potrebno je obložiti donji deo i zidove modle za tart, celo dno i zidove. Stavite u frižider da se dobro ohladi.

Drugi korak: Slatki ganaš fil

Sada kada imamo osnovu, vreme je da dodamo sledeći sloj našeg slatkog sendviča (zamislite samo izraz na licu vaših gostiju kad im kažete da ste za dezert spremili sendvič – očekujte zbunjenost koja se pretvara u slatko oduševljenje!). U školjku od testa dodajemo ganaš fil od samo dva sastojka: 300g Menaž Čoko Dugmića od bele čokolade i 100g slatke pavlake. Pripremite i malo džema od malina, ali ga zagrejte na tihoj vatri i ostavite sa strane.

Zagrejte na vodenom kupatilu Čoko Dugmiće (to je naša čuvena šerpa sa dva prsta vode na koju stavljamo plitku staklenu ili metalnu činiju i u nju stavite čokoladu). Zagrevajte na niskoj vatri bele Čoko Dugmiće dok se ne istope do pola. Stavite činiju sa strane. U maloj šerpi zagrejte 100g slatke pavlaku, isključivo životinjskog porekla, sa 36% masti. Kada pavlaka proključa, prelijte je preko poluistopljene čokolade, a zatim činiju prekrijte kuhinjskom krpom i brojte do 60. Za to vreme će se čokolada istopiti pod vrelom pavlakom. Silikonskom špatulom počnite prvo da mešate polako u samom centru smese, a zatim sve brže, sve dok smesa ne postane potpuno homogena. Dobili ste divan sjajni ganaš od bele čokolade. Dok je još uvek vreo, izlijte ga u ohlađenu školjku tarta. Pripremljeni zagrejani džem od malina sipajte odozgo u obliku spirale, a zatim drvenim štapicem ili viljuškom povucite linije ka obodu tarta, tako da se ove dve smese pomešaju i formira se šara. Ostavite tart da se dobro ohladi i očvrsne.

Treći korak: Dekoracija!

Kada nafilujemo podlogu, već smo završili dve trećine posla. Tart u ovoj fazi može da stoji nekoliko dana, a može čak i da se zamrzne, što je, složićete se, naročito zgodno u situacijama kada nemate vremena za pripremu dezerta, a gosti samo što nisu stigli. Ono što nam preostaje da bi dezert bio kompletan jeste dekoracija.

Tu već možemo u potpunosti pustiti mašti na volju. Ja sam za ovu priliku odlučila da iskoristim voće čija je sezona pred nama – maline – kako bismo na pravi način dočekali tople letnje dane. Slatko-kisela aroma malina će savršeno izbalansirati slatkoću ganaša od bele čokolade, ali mogućnosti tu ne prestaju.

Umesto svežih malina, mogu se iskoristiti i liofilizirane ili bilo koje drugo bobičasto voće. Ne moramo se ni tu zaustaviti! Uz bele ili crne Menaž Čoko Dugmiće ili poneku puslicu, našem tartu možemo dodati nove slojeve ukusa i poigrati se sa dekoracijom.

Naravno, tart će izgledati potpuno drugačije ako dodate i po koji pupoljak mini ruže ili dan-i-noć. Naravno, pazite da sve što dodate od cveća uvek bude iz organskog uzgoja.

Dragi moji, nadam se da sam vas inspirisala da se okušate u pripremi ovog jednostavnog, a sofisticiranog dezerta. Prateći moje savete i trikove, otkrićete da i vi možete spremiti razne poslastice kao ekspert. Kao i uvek, pišite mi svoje utiske i pitanja u komentaru, jedva čekam da ih čujem. Do sledećeg čitanja, pozdravlja vas vaša Gospođa Mirkov!