Nazad
09.09.2021

Knedle: Kolač našeg detinjstva na nov način!

Neki oblici, ukusi i teksture na poseban način oživljavaju uspomene na najlepše porodične trenutke. Mnoga draga sećanja iz detinjstva vezuju se za momente kada smo se prvi put osetili kao “veliki”. Znate ono, mama sprema kolače, pa vam da da probate fil da vidite da li je ukusan. Ili vam baka stavi u šake deo testa, da napravite neki poseban oblik od njega. Kome još treba plastelin, kad baka umesi testo!

Ti trenuci u kojima su naše ruke prvi put dotakle još nepečeno, lepljivo testo, a naša nepca probala fil pre nego što se nađe između dva sloja patišpanja, davali su nam na važnosti. Koliko je samo ponosa bilo u rečenici: “Baka i ja smo to zajedno napravile!” kada se posle ručka iznese dezert.

Knedle inspirisane Mocart kuglama

Jedan od svima omiljenih recepata iz detinjstva bile su i ostale, knedle sa šljivama. Uz knedle smo naučili da gledamo namirnice i van okvira tipične podele na slatko i slano – onaj isti krompir koji smo jeli uz nedeljni ručak, u knedlama bi se pretvarao u deo slatke poslastice.

Naš današnji recept je inspirisan Mocart kuglama od marcipana i crne čokolade. Umesto šljiva ili, pak, kajsija, srce naših knedli krasi kremasti čokoladni fil! Kako sad to? Lako, brzo i jednostavno! Iskoristićemo nešto sasvim novo da bismo tradicionalni recept pretvorili u vrhunski specijalitet – zato, predstavljam vam Menaž Čoko Dugmiće! Mali komadići crne i bele čokolade lako podižu svaku poslasticu na novi nivo!

Ali da ne brzamo, hajde prvo da se bacimo na pripremu testa!

Starinski recept na moderan način!

Mislim da ne postoji slatkiš o kome ćete čuti više recepata i sasvim oprečnih saveta i “pravila”. Ja se pridržavam recepta moje mame, koji sam, tako “odokativan”, pokušala da za vas prevedem na prave mere, mada ne sasvim uspešno.

Za početak, krompir treba skuvati u ljusci, da se ne bi raspao i upio previše vode, što onda za sobom povlači i veću količinu brašna koja treba da “zaguši” ukus krompira. Što se tiče pasiranja, od nane mi je ostala starinska presa za krompir od koje dobijete sasvim pufnastu smesu sastavljenu od najtanjih rezančića. Ako nemate takvu presu (još ih možete naći na pijacama), dobra je i ručna pasirka. Iz nekog razloga, kod nas u kući se knedle prave skroz ručno, pa neka tako bude i ovde.

Dakle, odmerite kilogram skuvanog pasiranog krompira. U smesu dodajte jedno jaje, kašiku griza, jednu kesicu praška za pecivo, prstohvat ili dva soli i – brašno. Ovde recept postaje potpuno neegzaktan, jer ćete morati da pogodite konzistenciju testa tako da ono ne bude lepljivo i da se manje oseća ukus krompira, ali da se testo ne raspada. Ili, rečima moje mame: Zznam da nije mnogo brašna”. Stajala sam pored nje i gledala kako pravi, pipkala i proveravala testo, pa sam tako i naučila i zato knedle i dalje ostaju jedan od retkih slatkiša koje pravim zaista ovako, od oka.

Kad uspešno prebrodite ovu prvu fazu, pobrašnjavite podlogu i razvijte testo na željenu debljinu i podelite na 12 kvadrata. Neko voli bucmaste knedle sa puno testa pa ćete testo razviti malo deblje, drugi pak vole tanak sloj (tanko razvučeno testo) tako da punjenje ima glavnu ulogu. Tu dolazimo do zvezde današnjeg posta – punjenja od čokolade i marcipana. Čokolada je, naravno, Menaž, i to u obliku praktičnih Čoko Dugmića. Marcipan – da li da vas mučim da sami pravite marcipan ili možete da se zadovoljite kupovnim?

Brzinski recept za domaći marcipan

Evo brzinskog recepta za domaći marcipan, za vas kojima ništa nije teško. Potrebno vam je 300g fino samlevenih badema, tj. bademovog brašna, 300g šećera, 2 belanca i malo limunovog soka. Pomešajte sve sastojke u činiji miksera i mutite sve dok se smesa ne spoji. Prebacite smesu iz činije i nekoliko puta premesite, sve dok ne postane sasvim homogena. Na kraju dodajte ekstrakt gorkog badema po ukusu i ponovo premesite, uvijte u plastiču foliju i ostavite u frižideru da odstoji. Ne zaboravite da marcipan možete da napravite od bilo kog koštunjavog voća. Halo pistaći, da li ste se našli u ovoj priči?!

Kombinacija marcipana i crne čokolade je neodoljiva. Malo podseća na Mocart kugle, a to ne može nikako biti loše. No da ne dužimo, pri samom smo kraju.

Na korak ste do savršenih knedli

Na vodenom kupatilu, istopite 150g Čoko Dugmića i u rastopljenu smesu dodajte 150g marcipana. Mešajte strpljivo dok se smesa ne spoji. Ostavite sa strane da se ohladi i da očvrsne dovoljno da možete da odvojite loptice kašikom ili spravicom za pravljenje loptica od lubenice. Stavite ih na pripremljeno testo, oblikujte knedlu i ostavite je sa strane, sve dok ne pripremite sve knedle.

U ključalu vodu spuštajte po nekoliko knedli i kuvajte ih sve dok ne isplivaju na površinu. Ostavite ih sa strane da se malo ohlade, a za to vreme u velikom plitkom tiganju propržite griz na što manje ulja, sve dok ne porumeni. Uvaljajte knedle u tu smesu, ostavite da se malo zapeku na dnu (još jedan od zanemarenih kvaliteta najboljih knedli, hrskava, tvrda stopica svake knedle).

A sada, vreme je za najslađi deo: escajg u ruke i knedle u usta! Zatvorite oči na tren i, dok osećate sve te stare-nove ukuse kako se prepliću u savršenoj harmoniji, prepustite se nežnim uspomenama iz detinjstva i sećanjima na drage osobe s kojima ste prvi put umesili knedle. Do sledećeg čitanja, puno vas pozdravlja vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov!