Nazad
30.11.2021

Vasina torta

Jesen zna da bude kišna, hladna  i dosadna, ali ima nešto što nas uvek okupi u dobrom raspoloženju i sa dobrim povodom. Mislim, naravno, na naše slave. Ova divna srpska tradicija uvek protekne u duhu porodičnog okupljanja i sa trpezom prepunom raznih đakonija. Jedna od njih jeste čuvena srpska poslastica – Vasina torta. 

Kako se to često dešava prilikom imenovanja kolača, ni Vasinu tortu nije smislio jedan Vasa, već upravo – Vasina tašta. Pre 100 i više godina, žena gospodina Vase Čokrljana iz Paraćina se suočavala sa rizikom od smrti tokom veoma teške trudnoće. Vasa je suprugu odveo u Beč kod najboljih lekara koji su uspeli da joj pomognu, a Vasina tašta, u znak zahvalnosti zetu, izmislila je Vasinu tortu. Tašta se izuzetno potrudila oko recepta i — ušla u istoriju.

Svoj recept za Vasinu tortu sam nasledila od svoje mame, a danas ga delim sa vama —

jer kao i kod svake tradicije, prava čar je upravo u deljenju. Kako Vasina torta ima tri glavna dela, tako sam podelila i recept da bi vam bilo jasnije. Krećemo, dakle, od biskvita sa bademima, prelazimo na krem od oraha i finiširamo sa lepim italijanskim šamom.

Biskvit sa bademima

Za biskvit sa bademima potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 6 žumanaca
  • 65g šećera
  • 20g brašna T400
  • 80g bademovog brašna (fino samleveni bademi) 
  • 6 belanaca

Postupak pripreme je sledeći: prvo umutite penasto žumanca i šećer. U tu smesu pažljivo savijte brašno i bademovo brašno, zajedno prosejano. U drugoj činiji čvrsto umutite 6 belanaca i potom savijte penu od belanaca pažljivo u smesu od jaja, brašna i badema. Gotovu smesu stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite oko 10 min na 170 stepeni ili dok se biskvit ne odvoji od ivice pleha.

Krem od oraha

Za krem od oraha potrebni su vam sledeći sastojci: 

  • 125g mleka
  • 200g šećera
  • 200g mlevenih oraha
  • 4 žumanceta
  • 60g šećera
  • Sok od jedne pomorandže
  • Rendana kora od jedne pomorandze 
  • 45g Menaž čokolade

Kako biste pripremili krem, pratite sledeće korake. 

Sipajte mleko u manju šerpu, dodajte 200g šećera i mešajte dok se šećer ne rastvori. U to dodajte 200g mlevenih oraha i zagrevajte smesu. Kuvajte neprestano mešajući, sve dok se krem jako ne zgusne, pa ga ostavite sa strane.

U posebnoj činiji umutite žumanca sa šećerom. Kada se krem od oraha ohladi, u njega dodajte umućena  žumanca. Zatim dodajte sok i rendanu koru jedne pomorandže. I na kraju 50g rastopljene Menaž čokolade. U drugoj činiji penasto umutite 150g putera, pa dok miksate krem mikserom, postepeno dodajte penasto umućeni puter. Mute sve dok se masa sasvim ne sjedini.

Italijanski šam

Za italijanski šam potrebno vam je samo par sastojaka:

  • 200g šećera + 60g vode
  • 170g belanaca + 60g šećera

Prvo napravite smesu šećera i vode. Počnite da zagrevate na nižoj temperaturi i da je postepeno podižete. U međuvremenu, u činiji miksera jako sporo počnite da mutite belanca i dodajte odmerenu količinu šećera. Kada temperatura šećernog sirupa dostigne oko 100 stepeni, vreme je da uključite mikser.

Kada šećerni sirup dostigne temperaturu od 110 stepeni, smesa belanaca i šećera bi trebalo da je umućena tako da, kad povučete mutilicom kroz nju, vidite mekane, difuzne vrhove.

Kada je smesa sjajna i vrhovi su čvrsti, to je trenutak kada bi šećerni sirup trebalo da je dostigao 116 stepeni. Smanjite brzinu na najnižu i počnite da dodajete vreli sirup. Čim dodate sav sirup, povećajte brzinu na najveću i mutite oko 10-15 min, sve dok smesa ne postane mlaka. Stavite činiju sa strane.

Slaganje torte

Biskvit stavite na podmetač ili tanjir na kome će torta biti servirana. Poprskajte biskvit sokom od pomorandze. Iz dresir kese istisnite debeli sloj krema i poravnjte ga spatulom. Zatim, iz dresir kese istisnite sloj šama i napravite špatulom neku reljefnu površinu. Stavite tortu u frižider da se dobro stegne dva do tri sata. To je to! 

Dragi moji ljubitelji čokolade, želim vam srećnu sezonu praznika! Proslavite ih uz Vasinu tortu i mnoge druge recepte koje ćete naći i na blogu i na aplikaciji Volim poslastice. Do sledećeg čitanja, puno pozdrava vam šalje vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov!