Nazad
31.01.2023

Torta od maka

Kada sam na mom Instagram nalogu pred Novu godinu objavila ovu tortu, nastala je opšta pomama. Iz mog iskustva, kod nas ljudi jako vole kolače od maka. Ova moja tortica, inspirisana je jednom sličnom koju sam videla pre skoro 10 godina kod jedne poznate zagrebačke poslastičarke. Danas vam poklanjam moju Menaž verziju te tortice.

Dakle, “u šteku” imam jedan jako dobar recept za kuglof, sočan i prepun maka (pa još i gluten-free) te sam krenula od njega. Sve ostalo je dalje teklo samo – presekla sam biskvit na pola, natopila sirupom od vanile (moglo bi tu da se doda i malo ruma, ako volite), namazala mojim domaćim džemom od maline. Tortica se dobro stegla, pa sam je prekrila izdašnim slojem marcipana. Kad je došlo do čokolade, nisam je štedela. Koju drugu nego moju omiljenu crnu Menaž tablu, koju sam upotrebila za ganaš kojim sam prelila celu tortu. Kad malo bolje pogledate, u ovoj jednoj torti imate četiri recepta – za biskvit, džem, marcipan i ganaš. Skupljajte ove recepte i tretirajte ih kao Lego kocke – kad se nakupi dovoljno recepata i iskustva, znaćete da kombinujete krem iz jednog recepta,  biskvit iz drugog, a preliv iz nekog trećeg recepta… Tako ćete i vi jednom napraviti neki svoj slatki zamak ili nešto treće. Glavno je da se samo lepo igrate. Uživajte!

1.    Biskvit od maka

2.    Džem od malina

3.    Marcipan

4.    Ganaš od crne čokolade

BISKVIT OD MAKA

SASTOJCI

200g putera, na sobnoj temperaturi

60g prah šećera

8 jaja, na sobnoj temperaturi (oko 420g)

90g kristal šećera 

300g fino mlevenog maka

150g badema (ili ako više volite, oraha)

30g kisele pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

Mekani puter i brašno za podmazivanje modle

Ukupno testa: cca 1250g 

Za mak tortu: pola ove gornje mere, najbolje u modli prečnika 20cm. Možete da napravite i kuglof, u modli prečnika 22cm i dubine11 cm.

Zagrejtie rernu na 160 stepeni (150°C fan/170°C convection). 

Priprema: 

·      Dobro podmazati pleh, istresti višak brašna 

·      Samleti mak na fino

·      Razdvojiti žumanca i belanca

·      Pomešajte samleveni mak i bademe mutilicom

  • Umutiti puter sa prah šećerom, vanilom i solju dok ne posvetle i budu penasti. Povremeno sastrugati testo sa zidova suda da sve bude ravnomerno umućeno. Dodati 30g kisele pavlake.
  • Dodajte žumanca jedno po jedno, tako da se smesa dobro spoji i ne dodje do stvaranja grumuljica. 
  • U drugoj činiji, mutite belanca dok ne počnu da se blago pene, a onda im postepeno dodajte kristal šećer, sve vreme muteći. Mutite dok smesa ne bude čvrsta i sjajna. 
  • Dodajte trećinu smese belanca u smesu putera/jaja i pažljivo promešajte. Zatim pažljivo savijte u tu smesu preostala belanca. 
  • Na kraju dodajte samleveni mak i bademe, opet pažljivo savijajući tako da smesa ne splasne.
  • Peći na donjoj polici u rerni oko 50-70 min (kuglof) ili za bisvit za mak tortu oko 25 min, ili dok ne bude pečeno kad zabodete drveni štapić.

MARCIPAN

300g blansiranog badema, fino samlevenog

300 grama prah šećera

2 belanceta

Malo limunovog soka

Koštica kajsije ili ekstrakt badema

Ubacite sastojke u činijiu stojećeg miksera i mutite na najnižoj brzini dok se sve komponente ne spoje. Izvadite iz miksera i premesite nekoliko puta rukama i ostavite da odstoji preko noći. Pre upotrebe, izvadite 2 sata ranije. Razvucite u disk prečnika oko 30/32 cm, debljine oko 3-4 mm. Ostatak zavijte u plastičnu foliju i držite u frižideru ili premestite u zamrzivač ako ne želite da ga koristite neko vreme. Od ovog marcipana možete da pravite ukrase za torte, bombone umočene u različite glazure. Na ovaj isti način možete da napravite i marcipan od mlevenih oraha ili pistaća.

GANAŠ OD CRNE ČOKOLADE

150g crne čokolade

150g slatke pavlake

Ova količina vam je dovoljna za prelivanje kuglofa na vrhu ili za tanak sloj glazure na torti od maka.

DŽEM OD MALINA ILI KAJSIJE

Skuvajte džem od oko 400g malina i 130g šećera. Možete da dodate i malo ekstrakta vanile. Nemojte ga kuvati na visokoj temperaturi da ne bi promenio boju. Džem je gotov kad dostigne temperaturu od 106-108 C. Nema potrebe da dodajete pektin ili konzervans, ali držite ga u frižideru i upotrebite ga u roku od 7 dana.

MONTAŽA

Napravite biskvit od maka. Kada se dobro ohladi, presecite ga na pola.

Uzmite kašiku džema i razblaćite je sa jednom kašikom vode. Tom smesom namočite oba biskvita.

Namažite donji biskvit slojem džema od malina. Poklopite ga drugim delom biskvita. Stavite u frižider da se dobro ohladi.

Kada ste spremni za dalju montažu torte, pripremljeni disk marcipana iznesite da malo omekša. Namotajte ga na oklagiju i prebacite preko torte. Budite strpljivi i pažljivo to radite, da marcipan ne bi pukao. Pritiskajte nežno rukama da bi se marcipan lepo zalepio za tortu. Ivica torte ne mora da bude oštram nego blago obla. Ostavite da se stegne u frižideru.

Kad pripremite ganaš, sačekajte da se ohladi na oko 35 stepeni i onda prelijte tortu. Tortu pre toga stavite na rešetku, ispod nje stavite pleh obložen plastičnom folijom, da biste posle mogli da skinete stegnuti ganaš i da upotrebite za nešto drugo.