Nazad
29.12.2022

Božićni panj

Za Bûche de Noël  – iliti Božićni panj – kažu da datira iz 19. veka, kada je jedan pariski poslastičar bio inspirisan starim običajem da se na Božić u svakom domaćinstvu zapali veliki panj, čiji žar se održava tokom cele godine. Sam običaj potiče od starih Kelta, koji su taj ritual održavali na dan zimske kratkodnevice. Praznici su prilika da uvek isprobamo nešto novo, naročito ako nije mnogo komplikovano. Sam „panj“ je, u stvari, rolat napravljen od elastičnog čokoladnog patišpana, fil je jednostavni  krem od maskarpone sira, a ukrašen je ganašom odcrne Menaž ćokolade. Možete ga dekorisati ušećerenim brusnicama, grančicama ruzmarina i pečurkicama od marcipana. (Kad prodju praznici, poigrajte se i nekim drugim filovima jer – rolati su ponovo u modi!)

RECEPT:

Za patišpan (2 pleha 30 x 40 cm)

115  g žumanaca

Šećer (1) 30 g

Morska so 1 g

Šećer (2) 75 g

Belanca 200 g

Brašno T400 70 g

Kakao u prahu 15 g

Domaća kafa, skuvana 45 g

Suncokretovo ulje 60 g

Postupak

Umutite žumanca sa šećerom (1) i morskom solju sve dok ne postanu penasta i svetlo žuta. Stavite smesu sa strane.

Odvojeno umutite belanca sa drugom količinom šećera (2)sve dok ne dobijete čvrste vrhove.

Spojite ove dve smese.

Pomešajte kafu i ulje. U činijici sa strane pomešajte malu količinu smese žumanaca i belanaca sa smesom kafe i ulja i stavite sa strane.

Prosejte brašno i kakao iznad smese žumanaca i belanaca i pažljivo savijte suve sastojke u ovu smesu. Kada je smesa homogena, u nju sipajte smesu iz male činije (ulje, kafa i malo smese zumanaca i belanaca) i spojite ove dve smese.

Sipajte ovu smesu u dva pleha obložena pek papirom i lepo poravnajte. Pecite 10/12 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 °C. Dok su patišpani još vreli, pokrijte ih pek papirom i obrnite naopako.

Za fil:

500 g maskarponea

3 kašike meda

U činiju miksera ubacite maskarpone i med i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Nemojte previše mutiti jer maskarpone može da se zgrudva. Stavite u frižider da se malo stegne.

Monataža kolača

Kada je patišpan dobro ohladjen, namažite ga ravnomerno kremom od maskarponea, a zatim urolajte. Neka deo na kome se spajaju dve ivice rolata bude sa donje strane. Drugi rolat napravite na isti način ali ga presecite dijagonalno i prislonite na glavni rolat tako da liči na debelu granu.

Napravite ganaš (neka link vodi ka prethodnim blogovima u kojima je pravljen ganaš od crne čokolade). Kada bude relativno čvrst ali se lepo razmazuje, premažite ceo „panj“. Viljuškom napravite brazde, tako da liči na koru drveta. Dekorišite po želji.