Choux krofna sa kremom od zrnaca kakaoa i čokoladnim musom
Choux testo
Krem sa zrncima kakaoa
SASTOJCI
Mleko (2.8 do 3.5% masti) 500 grama
30 g kakao zrna, izlomljenih sto sitnije
Beli šećer 125 g
Vanila 1 kašičica ekstrakta
Gustin /skrob 30 grama
Brašno 30 grama
Žumanca 60 grams ili 4 komada
POSTUPAK:
- Odmerite 500 g mleka u šerpicu i u to sipajte 60 secera, kašiku ekstakta vanile (ili pola štapića) i 30 g izlomljenih zrna kakaoa. Ostavite da stoji preko noći. Ujutro izvadite šerpicu iz frižidera, procedite zrna kakao i zagrejte smesu da bude vrlo topla, ali ne do ključanja.
- Na drugoj strani, u ciniju stavite 4 žumanceta, mutilicom ih umutite. Dodajte prvo 60 gr šećera, dobro umutite mutilicom, zatim dodajte 30 g brašna, dobro umutite, a zatim poslednji dodajte gustin i dobro mutite, dok ne nestanu grumuljice. Dodajte otprilike trećinu toplog mleka, dobro razmutite, tako da smesa nema grudvica. Preručite u šerpicu sa mlekom i stavite je na srednju vatru.
- Dobro mutite smešu mutilicom, tako da ona dopre svugde, i na dno i sa strane i ivice, da nigde ne zagori. Čim osetite da je smesa postala gušća, skonite sa vatre i muti mutilicom još tridesetak sekundi dok smesa ne postane gusta i potpuno uniformna. Vratite na srednju vatru i ponovo mutite mutilicom kao i pre, sve dok ne proključa, bar jedan minut, da bi se uklonio skrobasti ukus.
- Odmah zatim sklonite krem sa vatre, sipajte ga u dublju tacnu i prekrijte providnom plastičnom folijom. Ostavote sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Kada se kerem ohladio, dodajte 60 g mekanog putera, mekanog, malo po malo i muti dok se sasvim dobro ne razmuti. Fil stavite u frižider da se stegne. Koristićete ga za punjenje donjeg dela choux krofnice.
ČOKOLADNI MUS
Za ovo će vam biti potreban silikonski kalup u koji ćete izliti čokoladni mus. Mus je lagan po teksturi i vrlo jednostavan za pravljenje.
za Guanaja mousse
265 g crne Menaž čokolade
3 g želatina
230 g mleka
460 g slatke pavlake 36% masti
Natopite želatin u 18 g vode, ostavite da procveta
Odmerite čokoladu u činiji zgodnoj za mućenje, može da bude malo dublja. Zagrejte mleko do ključanja, ubacite želatin u mleko i mešajte dok se skroz ne istopi. Odmah sipajte otprilike trećinu mleka preko crne Menaž čokolade i mešajte spatulom dok ne dobijete sjajnu elastičnu smesu koja počinje da liči na emulziju. Polako dodajte ostatak mleka i mešajte špatulom.
Štapnim mikserom dovršite ceo proces, tako da dobijete sjajnu smesu bez grumuljica koja se ne razdvaja. Kada se smesa čokolade ohladi na 45-50 stepeni, savij teu nju meko umućenu pavlaku. Odmah sipajte u kalup i stavi u zamrzivač.
Ako želite da mus bude glaziran, treba da uradite sledeće.
Sastojci:
- 150g slatke pavlake
- 90g šećera
- 30g kakaoa u prahu
- 7g želatina u prahu
1. Stavite želatin u 42 g vode, ostavite da procveta.
2. Sipajte pavlaku i šećer zajedno u šerpicu i dovedite do ključanja. Dodajte kakao u prahu i mešajte sve vreme dok smesa ključa, oko tri minuta. Sklonite sa vatre, sačekajteda se temperatura malo spusti a onda dodajte želatin. Mešajte štapnim mikserom dok smesa ne postane sasvim homogena. Kada se temperatura smese spusti na oko 30 stepeni, prelijte je preko museva izkalupa. Njih izvadite iz zamrzivača i kalupa neposredno pre prelivanja i stavite na rešetku. Rešetku stavite u pleh koji ste obložili folijom, da bi se u to slivala glazura.
3. Prelijte glazuru preko museva, ostavite da se dobro ocedi i stegne, a zatim stavljajte na donji, napunjeni deo krofnice. Odmah stavite u frižider.
Montaža kolača:
Presecite krofnicu na oko 2/3 visine, tako da otprilike odgovara prečniku musa iz kalupa.
Napunite donji deo kremom sa zrncima kakaoa.
Na napunjenu krofnicu, stavite mus iz kalupa (glaziran ili neglaziran)
Dekorišite po želji.