Nazad
09.11.2022

Čoko torta sa bademima

Ovo je prilično neobičan kolač, moram da vas upozorim. Liči na tart, a nije. Punjenje ne liči na punjenje, nego na neku tortu. Korica je od keksa, prosta kao pasulj, pa nema straha da testo neće uspeti. Peku se zajedno,i korica i punjenje nalik na tortu. Kad se dobro ohladi, napravite sjajnu, jaku, neodoljivu čokoladnu glazuru od crne Menaž čokolade koja je,  u stvari, onaj tajni sastojak koji sve elemente spoji u neodoljivu celinu. Može i da se zamrzne, ili pre stavljanja glazure pa čak i posle, tako da ako ste štreberski tip koji voli unapred sprema kolače za sezonu slava (kod nas se u kući to zvalo “sezam”, kao ono tajno skrovište dragulja Ali Babe i 40 hajduka), eto jednog nezaboravnog kolača koji trpi čak i protok vremena i niske temperature. 

Korica za tart

175 g keksa

1 kašičica kakaoa u prahu

85g istopljenog putera

Postupak

Da napravite koricu za tart, sameljite keks i kakao u blenderu. Sipajte puter i pulsirajte dok se sasvim ne spoje. Kašikom rasporedite smesu u plehu za tart i napravite koricu ravnomerne debljine.  

Biskvit za punjenje

Sastojci

225g crne Menaž čokolade

140 g prezle

160 g mlevenih badema

340 g kristal šećera

225 g putera

malo ekstrakta vanile

6 medium jaja

Postupak

Istopite čokoladu na pari, zatim dodajte mlevene bademe i prezle, dobro promešajte da se sjedine. U posebnoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu glatki i penasti, a zatim dodajte jaja, jedno po jedno, a zatim vanilu. Dodajte čokoladnu mešavinu puteru i jajima i mešajte dok ne postane glatko i sjedinjeno. Sipajte smesu u kalup za tart sa vec pripremljenom korico i pecite zajedno u rerni, oko 40 min. Ostavite da se dobro ohladi. 

Ganaš za glazuru

225 g slatke pavlake

110 g crne Menaž čokolade

115 g prah šećera

 Stavite čokoladu u činiju, na vodeno kupatilo, i pustite da se polako istopi. Kad je smesa potpuno tečna, stavite činiju sa strane. Pomešajte pavlaku i prah šećer i mešajte dok se prah šećer sasvim ne rastopi. Dovedite smesu do ključanja. Prelijte preko čokolade i mešajte sve dok ne dobijete smesu sličnu ganašu, ravnomerno tamnu i sjajnu. Sipajte preko tart-torte. Dekorišite po želji.