Nazad
07.11.2022

Čokoladni truffles sa konjakom

Možda će vam se učiniti da su ove čokoladne truffles obične. Ili liče na neke od bombona koje ste vidjali u raznim čokolaterijama, ali ih uvek zaobidjete jer ne izgledaju baš previše uzbudljivo. E pa prevarićete se. Malo je stvari na ovom svetu kao duboki, puni ukus crne čokolade pomešane sa mrvicom alkohola i oporim kakao prahom. U vreme praznika, ovakvi slatki zalogaji su dušu dali i za malo eksperimenta. Zamenite konjak istom količinom crvenog vina, nekog citrusnog ili likera na bazi kafe. Izbor je širok. Ako imate i viskija u kući, možete da napravite čitavu selekciju ovih čokoladnih loptica na koje će gosti “otkinuti” a vi ćete se, kad gosti odu, šunjati oko kutije u koju ste je sakrili od ostatka porodice. Proučite recept i bacite se na pravljenje, praznici samo što nisu!

Sastojci

300 g crne Menaž čokolade

240 g slatke pavlake

60 ml konjaka (možete da upotrebite bilo koji liker, viski, konjak, vinjak, zavisno od toga koji ukus želite) 

50 g kakaoa u prahu

 Istopite čokoladu na vodenom kupatilu do pola, stavite sa strane. U šerpici zagrejte pavlaku do ključanja. Prelijte čokoladu i ostavite smesu da stoji 60 sekundi, dodajte konjak u to. Zatim silikonskom špatulom počnite da mešate u centru, trudeći se da unosite što manje vazduha u smesu. U početku će samo centar smese postati crn, da bi se zatim to širilo i na kraju, kad je ganaš gotov, čitava smesa bila tamna, glatka i sjajna. Stavite sa strane i sačekajte da se dovoljno stegne da mogu da se formiraju kuglice. Slažite ih na tanjir ili postolje obložene pek papirom. kada se dovoljno stegnu, spremne su za rolanje u kakao prahu. 

Kakao u prahu stavite u plitku činiju. Čim formirate jednu kuglicu, ubacite je u kakao, zarolajte i stavite na tanjir. Ponovljajte postupak sve dok ne ostanetete bez čokoladne smese.