Nazad
27.02.2023

Saher torta

Priča o legendarnom čokoladnom kolaču punjenom džemom od kajsija počinje 1832. godine u Beču. Franc Saher je bio 16-godišnji pomoćni poslastičar na dvoru princa Meterniha kada je napravio ovaj kolač za prinčeve važne goste. Gosti su bili oduševljeni desertom, a torta je postala poznata kao Sacher torta. Ova verzija klasične čokoladne torte je istovemeno i lagana i sočna, biskvit je vazdušast, fil je sasvim jednostavni domaći džem od kajsija a preliven je dekadentnom čokoladnom glazurom od naše crne Menaž čokolade. Dok glazura očvrsne, biskvit će upiti džem tako da se u centru formira sočni središnji sloj koji tortu čini još ukusnijom. Sacher je odlična torta za praznike ili neku specijalnu priliku i izbirljive goste, a može dovoljno dugo da stoji u frižideru da možete da joj se povremeno prikradate i kad ta važna prilika prodje. Uživajte u ovoj izuzetnoj torti i Menaž čokoladi!

Sastojci:

za biskvit 

8 jaja

250 g šećera

125 g putera

130 g crne Menaž čokolade 

125 g brašna

125 g mlevenih oraha ili badema

5 g praška za pecivo

2 kašike ulja

za premazivanje kora

300 g džema od kajsije 

za glazuru

150 g čokolade za kuvanje

4 kašike ulja

Postupak:

1. Na šerpu sa vodom (improvizovano vodeno kupatilo)  staviti činiju u koju ste stavili 130 g čokolade i 125 g putera. Ostavite da se smesa istopi na najnižoj temperaturi. Ostavite sa strane da se ohladi. 

2. U činiju stavite 8 žumanaca i 125 g šećera, mutite sve dok ne dobijete svetložutu penastu smesu. U to umešajte rastopljenu čokoladu sa puterom, spojite smesu ručno, mešajući mutilicom. Dodati smesu brašna i mlevenih oraha, u koju ste sipali i 5 g praška za pecivo. U gotovu smesu sipajte dve kašike ulja, dobro promešajte. Smesa će biti dosta gusta.

3. Umutite 8 belanaca i 125 g šećera u čvrstu penu. Dodajte iz 2-3 puta smesi koju ste prethodno napravili. Savijajte tako da smesa ne izgubi volumen. Konačna smesa će biti ne previše gusta ni penasta. 

4. Pripremite kalup za tortu prečnika 20 cm: obložite ga papirom za pečenje. Pecite oko 70 min na 170°C. Ispečenu tortu ostaviti da se sasvim ohladi, nekoliko sati, da biste mogli lepo da je presečete na dva dela. 

5. Ohlađeni biskvit  preseći na dve kore. 

6. Namazati koru džemom od kajsija (150 g), a zatim poklopiti drugom korom tako da sečena strana dođe gore. Pritisnite je, a onda i nju premažite džemom (još 150 g). Na tihoj vatri otopiti 150 g crne Menaž čokolade  sa 4 kašike ulja i ostaviti sa strane 15-ak minuta. Prelijte preko torte i špatulom razmažite čokoladu koja je curila po obodu. Stavite tortu u frižider da se glazura stegne. Ukrasite po želji.