Nazad
21.03.2023

Čokoladne puslice sa jagodama

Sećate se bakinih puslica, onih koje je mutila neviđenom brzinom sa samo dve viljuške? Pa kad izadju iz rerne posle višečasovnog sušenja, jurite da ih onako vruće zgrabite i pobegnete u baštu.

Taj nivo veštine danas ne postoji, ali zato svi raspolažemo raznim spravama koje nam omogućuju da napravimo skoro pa savršenu puslicu. Ove koje vam nudimo danas, razlikuju se od običnih puslica po tome što se prave na “švajcarski” način – belanca i šećer se mute i kuvaju na skoro ključaloj vodi, tako da na kraju dobijete puslice u kojima nema nerastvorenog šećera. Umutite u smesu malo istopljene crne Menaž čokolade, pecite na uobičajeni način i dobićete savršeni, sasvim jednostavan slatkiš kao stvoren za tople dane koji dolaze. Ako još dodate malo karamel sosa napravljenog sa Menaž čokoladom, kašiku šlaga ili neku malinu ili jagodu – uživanje je zagarantovano. 

Za mermerne puslice

·        6 belanaca od M jaja

·        220g kristal šećera

·        180g svetlog braon šećera

·        50g istopljene crne Menaž čokolade

  • Za serviranje: jagode ili maline

Za čokoladni karamel sos

·        100g kristal šećera

·        50g putera isečenog na kockice

·        50g crne Menaž čokolade isečene na krupnije komade

·        50 g slatke pavlake sa 36% masti

Postupak

Zagrejte rernu na 100ᣞC. Ako imate ventilator, na 80ᣞC.

Stavite belanca i šećer u veliku čeličnu ili staklenu činiju, a onda to na improvizovan vodeno kupatilo tj. šerpu sa vodom koja krčka. Koristeći ručni mikser (možete i rukom, običnom žičanom mutilicom), mutite belanca i šećer na niskoj brzini, sve dok šećer ne počne da se rastvara. Onda povećajte brzinu na mikseru i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrstu, sjajnu, sasvim glatku puslicu  i sav šećer se potpuno ne rastvori. Sklnite sa vatre i nastavite da mutite sve dok se smesa sasvim ne ohladi.

  • U tankom mlazu sipajte istopljenu čokoladu u ovu ohladjenu smesu, a onda brzo savijte nekoliko puta, da biste dobili željeni mermerni izgled. Kašikom odvojite 10 gomilica prečnika oko 8 cm na pek papir kojim ste prethodno obložili pleh za pečenje. Onda kašikom napravite udubljenje u sredini svake pusle. Pecite u rerni oko 1 h, onda isključite rernu i ostavite da se pusle ohlade najmanje 2 sata.
  • Za čokoladni karamel sos

Stavite 100 g šećera u šerpicu i napravite karamel tako da bude tamno bakarne boje. U to ubacite puter isečen na kockice i brzo mešajte, a onda ubacite i crnu Menaž čokoladu. Umešajte u sve to slatku pavlaku i mutite sve dok ne dobijete gladak, sjajan sos. Ako želite, možete dodati i mrvicu soli kad se sos ohladi.

Za serviranje: svaku puslu prelijte ćokoladnim karamel sosom i stavite malo umućenog šlaga. U sezoni jagoda i malina, ne zaboravite da dodate i njih.