Nazad
27.04.2023

Gđa Mirkov – Tips&tricks

I sami znate da se neki put dešava da naše poslastice ne ispadnu savršeno. Ako mene pitate, moram da budem potpuno fokusirana na ono što radim i smirena jer – moji deserti ne vole nervozu. Tehnički trikovi i veštine su nešto sasvim drugo – neki put se desi da nismo dovoljno pažljivi pa nam glazura ne ispadne perfektna, krem nije perfektno umućen ili nam se polomi patišpan u torti pa moramo da ga vešto zamaskiramo. Naravno da to nije kraj sveta – i takvi, makar nesavršen kolači uvek će imati svoju publiku koja ne bira puno, jer zna da su nastali iz čiste ljubavi. U tom duhu, pozivam vas da sa nama podelite svoje “slatke neuspehe” na sajtu volimposlastice.rs i osvojite divne nagrade! Brzo kliknite na link i saznajte šta vas sve očekuje! 

Evo par trikova na koje treba da obratite pažnju.

1. Stiže vreme voćnih kolača, ali ovaj mali trik važi i za kolače koji imaju komadiće čokolade, kao što su Menaž dugmići. Dakle, ako pravite neki jednostavan kolač u kome ima komadića voća ili čokolade, jedan od onih naopakih bakinih kolača ili neki voćni hleb, obvezno stavite malo brašna u činijicu sa strane i kroz brašno provucite i zatim istresite maline, jagode, čoko sugmiće i tek oda ih ubacite u testo. Kada blago promešate testo, komadići koje ste, u stvari, obložili tankim filmom od brašna, neće potonuti na dno kolača prilikom pečenja. 

2. Zvuči šašavo, ali u svaki kolač možete slobodno da ubacite jedan sasvim mali prstohvat soli. So će kolaču dati mnogo kompleksniji, slojevit ukus. Ako niste od onih što voli ove moderne kolače u kojima je često naglašen ukus soli (npr. sad već dobro poznati slani karamel u raznim varijantama), suzdržite se od 2-3-4 prstohvata. Jedan, sasvim diskretan, sigurno manji od grama – to je prava stvar. 

3. Kada su kremovi u pitanju, važno je da temperatura krema i putera (ako ga dodajete) budu iste ili da čak puter bude malo mekši. Ako pravite čokoladni krem, najčešće je pravi put da prvo ubacite otopljenu čokoladu u „bazni“ krem, koja ga onda dovoljno ugreje da se puter otopi bez problema. 

4. Čokolada je „osetljivo  biće“, tako da ako je potrebno da je otopite, najbolje je da je topite na vodenom kupatilu. Nikako nemojte da stavite čokoladu u šerpicu i nju direktno na šporet – čokolada će se zgrušati i nećete moći više da je koristite. Bolje je malo strpljenja i jedan sud više nego da ostanete bez dragocenog sastojka.

5. Iako je najlakše da polako otopite čokoladu na vodenom kupatilu, ne zaboravite da se čokolada i voda ne vole. Dovoljno je da u čokoladu koju otapate upadne kap vode i ona će se zgrušati i postati neupotrebljiva. Zato, polako i pažljivo, neka svaka površina, činija ili kašika budu sasvim suve.