Nazad
29.05.2023

Čokoladni mus Lepa Helena

Belle Helene je francuski desert sa kruškama poširanim u šećernom sirupu i spada među najpoznatije deserte, sa nebrojeno mnogo verzija koje možete naći gotovo u svakom kuvaru. Ovaj recept je čokoladna verzija Lepe Helene, sa čokoladnim musom koji se pravi malo složenije, ali ga uvek možete upotrebiti i samostalno, uz neko drugo voće ili kao fil za tortu, zbog svoje stabilnosti i bogatog ukusa. Kombinacija bogatog čokoladnog musa i karamelizovanih, ali osvežavajućih krušaka, prosto je neodoljiva. Ovaj recept obavezno uvrstite u svoj”standardni repertoar” jer možete da ga pravite skoro cele godine, a dovoljno je atraktivan da bude i specijalno posluženje za drage goste. 

SASTOJCI: Za 6 osoba

50 g putera

2 kruške, neoljuštene, sa peteljkom,

isecite po dužini na kriške debljine 1,5 cm

100 g smeđeg šećera

3 kašičice jabukovog sirćeta

1 šolja (250 ml) mleka, plus još 2 kašike, zagrejano

120 g šećera

3 žumanca

400g crne Menaž čokolade sitno iseckane ili čokoladne kapljice 300ml slatke pavlake

POSTUPAK

Otopite puter u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte kriške kruške i kuvajte 3-5 minuta sa svake strane dok kruška ne omekša i ne karamelizuje se po ivicama. Dodajte smeđi šećer i 1 kašiku vode, pomešajte sa puterom i sokom od kuvanih krušaka i kuvajte još 2 minuta, sve  dok se ne stvori sirup nalik karamelu.  Prenesite kriške kruške na tanjir da se malo ohlade. Sipajte sirće u karamel od soka od kruške, promešajte i mešajte 1 minut, a zatim ostavite sa strane.

Stavite mleko u srednju šerpu i dovedite do ključanja.

U međuvremenu, stavite šećer i žumanca u vatrostalnuposudu i mutite dok ne postanu lagani i penasti. Tek provrelo mleko sipajte u smesu, snažno mešajući da se sjedini kako biste temperirali smesu iizbegli da se jaja skuvaju u vrelom mleku. Sipajte ovu smešu nazad u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se ne zgusne i ne prekrije poleđinu kašike. Više će ličiti na gust sos nego na krem. Ostavite da se malo ohladi.

Otopite čokoladu na vodenom kupatilu.  Ostavite 2 minuta da se malo ohladi.

Kada su krem i čokolada približno iste temperature, umutite jednu trećinu krema u otopljenu čokoladu. Zatim, iz dva puta, nežno umutite preostali krem u čokoladnu mešavinu, dodajući poslednji put krem tek kada se prethodno dodati krem potpuno sjedinio. Ako se čokolada zgrumuljiča, dodajte 1-2 kašike toplog mleka i mešajte da se smesa homogenizuje.

Čvrsto umutiti slatku pavlaku Koristeći silikonsku šatulu, iz tri puta umešajte umućenu slatku pavlaku u čokoladni krem koji ste napravili. Podelite dobijeni čokoladni mousse u činije za serviranje. Na vrh stavite kruške i prelijte karamelom za serviranje.