Nazad
01.08.2023

Kolač sa krompirom i čokoladom

Da li ste znali da je krompir jedno od poslastičarskih tajnih oružja? Krompir daje divnu vlažnost i strukturu pekarskim proizvodima, uključujući hleb svih vrsta, ali i – kolača. Dodavanjem kuvanog krompira možete eliminisati deo masti i dodati vlakna i hranljive materije koje dekadentne kolače čine malo manje opasnim, ali istina je da niko neće znati ako im ne kažete! Zato, ovog meseca predlažemo da isprobate ovaj divni čokoladni kolač sa krompirom – možete ga napraviti u formi kuglofa ili veknice ili možete napraviti puno malih, nalik mafinima. U svakom slučaju, čokoladni preliv od crne Menaž čokolade i malo sezonskog voća će ih učiniti naprosto neodoljivim. 

RECEPT 

Sastojci

  • 200 g krompira,  izgnječenog 
  • 350 g šećera 
  • 210 g brašna T500
  • 4 g kašičice sode bikarbone
  • 4 g praška za pecivo
  • 120 g crne Menaž  čokolade, rastopljene i malo ohlađene
  • 120 g putera, mekanog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 velika jajeta
  • 3/4 šolje mlaćenice*

Čokoladna ganaš glazura

  • 120 g crne Menaž čokolade
  • 80 g pavlake 20% masti

*mlaćenicu možete i sami da napravite tako što stavite kašiku sirćeta u 240 g mleka, ostavite da odstoji pola sata i dobro promešate pre korišćenja.

POSTUPAK

Zagrejte rernu na 180°C.  Podmažite i pospite brašnom modlu za tortu ili kuglof  i ostavite je na stranu. Krompir oljuštite i isecite na velike kocke. Stavite kocke u šerpu i prelijte vodom. Stavite na srednju jaku vatru, dovedite do ključanja i kuvajte dok krompir ne omekša. Ocedite vodu, izgnječite krompir viljuškom ili mikserom dok ne ostanu sasvim male grudvice. Odmerite 200 g. 

U veliku posudu za mešenje ili posudu za mikser stavite šećer, brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i mikserom mešajte da se smesa sjedini, oko 1 minut. Dodajte krompir, puter, otopljenu čokoladu i vaniliu i mešajte na maloj brzini da se sjedini. Povećajte brzinu na srednju i mutite dok ne postane sasvim mekana, oko 2 do 3 minuta.

Umutite zajedno jaja i mlaćenicu. Polako dodajte smesu u napravljeno testo. Dobro ostružite posudu i sjedinite je u potpunosti. sastružite testo u modlu, poravnajte i pecite oko sat vremena (ili dok zabodeni ražnjić ne izadječist). Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 20 minuta, a zatim je izvadite iz kalupa da se ohladi na rešetki.

Otopite čokoladu za glazuru na vodneom kupatilu. Zagrejte pavlaku do ključanja, prelijte čokoladu i mešajte tako da stvarate što manje mehurića. Kada smesa bude bila ujednačene boje i konzistencije, dobili ste malo redji ganaš. 

Kada se malo ohladi, prelijte preko ohladjene tortice.