Nazad
01.08.2023

Krambl

Krambl – u nedostatku adekvatne reči na srpskom – prava je letnja uživancija koja se sastoji od komadića prhkog testa i raznog zapečenog voća. Neformalan i rustičan, on je odlično brzo rešenje za ukućane željne nečeg slatkog, i to odmah! ili iznenadne goste. Ovaj naš julski predlog je kombinacija kajsija, prhkog testa sa puno putera i kardamoma, zanosnog začina koji daje citrusni miris i peckavi ukus koji pomalo podseća na djumbir. Na dnu modle u koju čete smestiti sve te divote, nalaze se i dugmići crne Menaž čokolade, koja će dati kremasti ukus i ublažiti sve “oštre ivice”, kiselost kajsija ili egzotiku kardamoma, a komadići prhkog testa, karamelizovani na samim vrhovima daju mu hrskavost kojoj ćete se vraćati sve dok modla u kojoj ste isekli kolač ne bude sasvim prazna. Dugmiće slobodno pomešajte i sa testom, pa ćete dobiti rastopljene barice crne čokolade na površini kolača – kako tome uopšte odoleti

Recept:

  • 6 mahuna kardamoma
  • 150 g brašna T500
  • 100 g putera, isečenog na kockice, plus dodatnih 70 g
  • 75 g šećera
  • 1,5 kg kajsija, prepolovljenih, uklonjenih koštica
  • 270 g crnih Menaž čokoladnih dugmića
  • Sitno seckani pistaći i sladoled od vanile, za posluživanje

Postupak:

Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite posudu za pečenje od 8 šoljica (2L).

Istucajte semenke kardamoma u avanu i dok se ne dobijete sitno samlevenu smesu. Ako nemate avan, a imate min za kafu, upotrebi te ga, ali ga dobro obrišite posle upotrebe. Prebacite u činiju, dodajte brašno, puter i polovinu šećera i trljajte između prstiju dok ne liče na krupne prezle ili vlažni pesak. Ako vam ostane viška, možete da zamrznete smesu i do 3 meseca.

U međuvremenu, istopite 70 g putera (ona dodatna količina iz liste sastojaka) u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte preostalu količinu šećera  2 kašike šećera i 80 ml vode i kuvajte, neprestano mešajući, dok se šećer ne rastvori. U dve serije dodajte kajsije i kuvajte, povremeno mešajući, 5 minuta ili dok se lagano ne karameliziraju. Ostavite sa strane da se ohlade oko pola sata.  

Stavite voće na dno posude za pečenje, pa pospite jedan sloj crnih čokoladnih dugmića,otprilike polovinu odmerene količine čokolade, a zatim pospite mrvicama testa koje ste pomešali sa preostalom količinom čokolade. Pecite 35 minuta ili dok testo ne porumeni na vrhovima. 

Poslužite sa mlevenim pistaćima i/ili kuglom sladoleda od vanile.