Nazad
09.08.2023

Banana truffles

Nema boljeg perioda za isprobavanje kolača nego što je leto. Voća ima u izobilju, Menaž čokolada je uvek “tu negde”, pa fali samo malo dobre volje i eksperimentatorskog duha. Naravno, poenta je da leti što manje uključiujemo rerne. Predlozi za ovaj mesec su u tom fazonu – ako ništa drugo, rernu možemo da uključimo uveče, kad zahladni, a ostalo finiširamo ujutro ili u toku dana. 

Predlog za ovaj mesec uključuje jedan poznati recept koji ćete naći na pakovanju Menaž crnih čokoladnih kapljica. Napravite keksiće baš tako kako piše na pakovanju, a onda – izlupajte ih i usitnite. Da dobijete ove primamljive kuglice biće vam potrebno još crne Menaž čokolade u kapljcama i dve zrele banane, što mekše, to bolje. I to je to, zaista. Ove banana kuglice odlicno pasuju uz kafu, neko hladno bezalkoholno piće, odlične su posle neke lagane salate, ali i obilnog ručka ili večere . Super pasuju kao poslednji zalogaj pred večernje pranje zuba i generalno – ne valjaju jedino kad nestanu! Što se dešava vrlo brzo, pa napravite slobodno duplu meru 🙂

Sastojci za keksiće:

480g brašna

9 g sode bikarbone 

5 g praška za pecivo

5 g soli

250 g putera

180 g braon šećera

150g belog šećera

2 velika jajeta

2 kašičice ekstrakta vanile

225 g crne čokolade u kapljicama ili iseckane

140 g karamelizovanih lešnika, krupno izlomljenih

Potrebno je još: 

200 g crne Menaž čokolade u kapljucama

2 mekane banane

50 g komadića sušenih banana

Postupak 

Da biste napravili ove kuglice sa bananama, neophodno je prvo da naprvite i ispečete keksiće. 

Za to, prosejati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u činiju, staviti sa strane. Na mikser staviti lopatasti nastavak. U činiju miksera staviti puter i oba šećera i mutiti sve dok smesa ne postane sasvim svetle boje i penasta. Dodavati jedno po jedno jaje, mutiti da se smesa dobro spoji. Dodati zatim vanilu. Smanjiti brzinu na najnižu, dodati suve sastojke i mešati 5-10 sekundi. Ručno dodati komadiće čokolade i pažljivo ih špatulom saviti u testo. Dodati lešnike na isti način. Zatim, ako je poterbno, rukom malo izmesiti testo, da boja testa bude ravnomerna. Testo treba da stoji najmanje 24 h, a najvise 72 h u frizideru. Posle toga može i da se zamrzne. 

Formirajte loptice od 25 ili 30 g, malo ih “našušurite” tako da viri po neko parče lešnika ili čokolade. 

Pecite ih na 165C u rerni sa ventilatorom ili na 180 u običnoj rerni: 8 min u rerni sa  ventilatorom, 10 min u običnoj rerni. Kukiji ne smeju da budu tvrdi na dodir kada izadju iz rerne, to znači da su prepečeni. 

Za kuglice: 

Kada se keksići dobro ohlade, odmerite 400 g, umotajte ih u pek papir ili silikonsku podlogu i izlupajte oklagijom u što sitnije mrvice. Sa strane, u drugoj činiji viljuškom izgnječite 2 zrele banane i pomešajte sa smesom izmrvjenih keksića. Oblikujte u loptice, stavljajte na pleh obložen pek papirom i stavite u frižider da se dobro stegnu. Za to vreme, na vodenom kupatilu otopite 200 g crne Menaž čokolade. Ostavite da se čokolada ohladi 2 minuta, a zatim kuglice umačite u čokoladu i stavljate ih ponovo na pleh obloženpek papirom. Stavite komadiće sušenih banana na vrh svake kuglice i stavite da se dobro stegnu u frižideru.