Nazad
09.08.2023

Čokoladna torta della nonna

Torta della nonna (iliti grubo prevedeno, bakin kolač) je toskanski kolač koji možete naći bilo kom restoranu u Italiji. Ono što razlikuje ovaj naš recept je dodatak čokolade u zapečeni krem sa rikota sirom. Odozgo, kao i uvek, posuta je pinjolima, koji ovom kolaču daju neodoljivi “krc”. Ako ne uspete da nadjete rikota sir, možete da isprobate mešavinu krem sira i maskarponea, a ako volite kozji krem sir, onda slobodno i njega dodajte u mešavinu. Ovaj kolač možete napraviti bez čokolade, kao što je ovaj na slici, i to je najtradicionalnija moguća torta della nonna.  Samo jedan dodatni korak ga čini sasvim posebnim – Menaž crna čokolada koju dodajete u prethodno napravljeni krem i koja sa daškom narendane pomorandžine kore daje pravi letnji, sasvim lagan čokoladni desert kome ćete se sigurno vratiti još koji put (Ovo smo smislili kako biste imali oba recepta) 😉

Recept

Za testo

280gbrašna T500

170 g putera, hladnog, isečenog na kockice

75 g šećera u prahu

2 žumanceta

Za fil

1 litar punomasnog mleka

8 žumanaca

250 g svetlo smeđeg šećera

85 g 00 brašna ili T400

100 g rikota sira

rendana korica 2 pomorandže

200 g crne Menaž čokolade, u kapljicama ili iseckana tabla

75 g pinjola

Postupak:

Da biste napravili testo, stavite brašno, puter i šećer u prahu u blender i pulsirajte dok testo ne bude ličilo na vlažan pesak. Na niskoj brzini, polako dodajte žumanca. Ako vam smeša izgleda previše suva, dodajte 1-2 kašike hladne vode. Istresite testo na radnu površinu i nežno premesite. Poravnajte testo u disk, umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se ohladi bar pola sata.

U međuvremenu napravite fil. Sipajte mleko u šerpu. Zagrevajte mleko na srednjoj vatri dok ne počne da bubri oko ivica. Dodajte ekstrakt vanile, skloniti sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Žumanca, šećer i brašno mutite mikserom 5-10 minuta dok ne postanu bledi i penasti. Ohlađeno mleko sipajte preko ove smese, malo po malo, uz stalno mešanje. Sipajte ovu smesu u čistu šerpu. Zagrevajte na srednje niskoj vatri i sve vreme mutite. Kuvajte krem oko 10 minuta, uz stalno mešanje,sve dok ne postane veoma gusta. Sklonite sa vatre i procedite kroz sito u široku posudu. Pokrijte površinu prozirnom folijom kako biste sprečili stvaranje kore od kreme. Ostavite da se ohladi dok pripremate školjku tarta. 

Pripremite modlu za tart prečnika 24 cm. Razvaljajte testo između 2 komada papira za pečenje i ohladite 30 minuta. Zagrejte rernu na 200C. Razvucite testo na kalupza tart, stavite u frižiderda se dobro stegne. Stavite papir za pečenje umodlu sa testom i napunite pasuljem do ivice. Pecite u rerni 15 minuta. Izvadite tart iz rerne, uklonite papir sa pasuljem i vratite u rernu na 5-10 minuta dok testo unutar modle ne porumeni. Kada je školjka tarta pečena, ostavite da se ohladi u plehu na rešetki dok ne završite fil.

Smanjite temperaturu rerne na 160C. Nežno umutite pripremljeni krem sa rikotom, koricom od pomorandže i rendanom čokoladom dok se ne sjedine i ravnomerno rasporedite u školjku tarta. Pospite pinjole i pecite 35-40 minuta – fil će se tresti kada prodrmate modlu, ali će se stegnuti kada se bude ohladio. Ostavite kolač najmanje 3 sata ili preko noći u frižideru. Za serviranje pospite šećerom u prahu.