Nazad
31.05.2022

O ČOKOLADI I TREŠNJAMA

Verovatno ste primetili da o slatkišima, a naročito o čokoladi, pričam sa posebnom strašću. Upravo zato, uvek tražim način da joj nadjem posebno mesto u svakoj slatkoj deliciji koju pravim. Možda neki put nema istaknuto mesto, ali uvek se trudim da pravim deserte koji imaju slojevit ukus, sa raznim aromama, teksturama i tek naznakom nekog specijalnog sastojka. Upravo takav je i ovaj naš majski desert. 

U poslednje vreme se intenzivno igram sa rolatima. Tako starovremski kolač, budi sva moguća lepa sećanja. Mekani, podatni patišpan koji se lako uvija, filuje i seče, pruža mnoštvo mogućnosti kako da mu menjate ukus. Nekada možete da ga natopite aromatizovanim šećernim sirupom – dodate u sirup malo limuna ili limete, ili čak šampanjca, pa dobijete potpuno novu verziju kolača koje su nam često pravile naše bake. Umesto da ga filujemo džemom, kao što je to uobičajeno, isprobajte neki fini krem od vanile u kombinaciji sa bilo kojim bobičastim voćem. Moj izbor je ovaj put „običan“ čokoladni ganaš od crne Menaž čokolade. Eto prve komponente našeg majskog kolača.

I sami vidite, ovog proleća imamo sreće. Gotovo čitav maj je topao, skoro pa letnji, te je i voće izuzetno slatko i ukusno (treba uvek da uživamo u tim malim darovima prirode, zar ne?). Svaki put kad trešnje krenu u maju, srce mi zaigra kad ih vidim tako lepe, sjajne i u tonovima agata i rubina. Tako dodjosmo do veoma elegantne i ne previše slatke kombinacija čokolade i trešanja. 

Kada sam nedavno videla veliku činiju u kojoj smo fotografisali ovu našu zvezdu, palo mi je na pamet da napravim jedan nepretenciozni, porodični desert koji možete da servirate baš tako, iz činije. Sama posuda koju oblažemo sečenim komadima rolata pruža mogućnost da  unutra sakrijete mnoštvo slatkih iznanadjenja – u ovom našem slučaju, to su slatke kruške, izlomljene piškote natopljene višnjevačom i ekstraktom badema i divni, penasti krem od vanile. Na kraju, preko svega toga – trešnje. 

Jedva čekam da zaronimo u ovu činiju! I obavezno javite utiske.

SASTOJCI

Za patišpan:

4 velika jajeta

100 g šećera

100 g brašna t400

½ kašičice praška za pecivo

100 g ganaša od crne Menaž čokolade (ovde treba da ide link ka tom receptu, iz prethodnih blogova)

Za fil (čvrsti deo)

½ pakovanja piškota

1 konzerva krušaka u sirupu

250 ml višnjevače (ako ne konzumirate alkohol, možete da napravite običan šećerni sirup i dodate mu aromu višnje ili badema)

Za krem:

3 velika jajeta, samo žumanca

50 g šećera

50 g gustina

1 kašičica ekstrakta vanile

620 g mleka

310 g pavlake za kuvanje

Za dekoraciju:

260 g slatke pavlake

25 g listića badema

15 trešanja

Postupak

Zagrejte rernu na 220C. Podmažite i obložite dimenzija cca 33 x 23cm pek papirom. 

Za patišpan, mutite jaja i šećer u velikoj činiji dok smesa ne postane svetla i penasta. Trebalo bi da smesa ostavlja trag u obliku zmije kada se mutilica izvadi i da se odmah ne utopi u okolnoj masi, to je znak da je smesa dobro umućena. 

Prosejte zajedno brašno i prašak za pecivo , a zatim dodajte u smesu iz dva ili tri puta i pažljivo umešajte savijajući. Prebacite smesu u pripremljen pleh, pazeći da se ravnomerno rasporedi po uglovima.

Pecite 10-12 minuta, ili dok ne postane zlatno-braon i ne počne da se skuplja sa ivica pleha. Dok se kolač peče, na radnu površinu stavite komad pek papira malo veći od pleha i pospite ga šećerom.

Okrenite patišpan na pošećereni pekpapir i skinite papir na kme se pekao. Podrežite ivice patišpana oštrim nožem da biste dobili ravne čiste ivice. Napravite oznaku koja ide niz jednu od dugih strana, oko 2 cm od ivice, pazeći da ne presečete pravo.

Ostaviti da se malo ohladi, pa premažite ganašom od crne čokolade. Čvrsto umotajte rolat sa zarezanog kraja.

Isecite rolat na 14 kriški. Pažljivo poređajte osam kriški, blisko jedna uz drugu, oko ivica staklene činije od 20 cm sa ravnim stranama, sa isečenim, uvijenim stranama okrenutim ka spolja. Za fil poređajte preostalih šest kriški u podnožje posude. Izmrvite piškote preko rolata isečenog na dnu. 

Pomešajte 150 ml soka od kruške iz konzerve sa višnjevačom i natopite njime patišpan i izmrvljene piškote. Poravnajte površinu pritiskakući je kašikom i ostavite da upije sirup dok napravite krem.

Za krem, stavite žumanca i šećer u činiju, mutite, zatim dodajte gustin i ekstrakt vanile, mutite dok se ne sjedine. Zagrevajte mleko i pavlaku zajedno u šerpici  dok se ne postanu vreli, ali ne i da proključaju. Postepeno umutite ovo u mešavinu žumanaca, malo po jedno, pa vratite smesu u šerpu. Mešajte na jakoj vatri dok smesa ne proključa i krema se ne zgusne. Skinite sa vatre, sipajte u dublju tacnu i pokrijte prozirnom plastičnom folijom po površini. 

Kruške ocedite i svaku polovinu prepolovite po dužini i poređajte preko patišpana. Prelijte preko krem, poklopite i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što stavite u frižider da se ohladi i stegne.

U činiji čvrsto umutite šlag. Ostavite tri supene kašike po strani za završno ukrašavanje. Lagano premažite šlag po površini već sipanog krema i pospite bademima. Ukrasite bućkicama šlaga i trešnjama.