Nazad
26.10.2022

Brownie sa bundevom

Početak je jeseni i moja prva asocijacija su – bundeve! Različitih oblika, definitivno različitih ukusa (pokušajte da na pijaci nadjete vrlo slatku muskatnu bundevu) a divno se kombinuju sa čokoladom. Pomalo neočekivano, jer ćete dodati i po neki začin koji će se neobično stopiti sa njom i čokoladi dati sasvim novu dimenziju. Vizuelno – pravi praznik za oči. Najveći plus – gotovo za čas. Već čujem mućkanje mutilice, šum pare, miriše mi istopljena čokolada i jedva čekam na vaš prvi zalogaj toplog braunija. 

Brownie sa bundevom

kalup 20 x20

Sastojci

 300 g crne cokolade

230 g putera

3 velika jajeta

200 g šećera

2 kašike hladne kafe

1 kačičica ekstrakta vanile

90 g brašna T500  

6 g prašak za pecivo

3 g krupne soli

450 g pirea od bundeve

3 velika jajeta

120 g slatke pavlake 

60 g braon šećera

1 1/2 kasicica začina za pitu od bundeve ili napravite smesu cimeta, pimenta, muskatnog oraščica i karanfilića

Zagrejte rernu na 180 stepeni. 

Sipajte vodu u šerpu i dovedite je do ključanja, a zatim smanjite vatru. U činiju stavite čokoladu i puter i na blagoj vatri ostavite da se otopi. Mešajte smesu dok se topi, da bude sasvim ujednačena. Sklonite sa vatre i ostavite za se malo ohladi, oko 10min. 

Umutite 3 jajeta, 200 g šećera, 2 kašike hladne kafe i ekstrakt vanile, sve dok ne dobijete penastu, svetložutu smesu. U ovu smesu postepeno sipajte toplu čokoladnu smesu i mutite tek toliko da se spoji i bude ujednačene boje. Ostavite sa strane da se ohladi 10 minuta. 

Podmažite kalup 40 x 25 puterom. Na dno stavite papir za pečenje ali tako da se “popne” uz ivice. 

Prosejte brašno, prašak za pecivo, pola kašičice soli. Sipajte ovu smesu u čokoladnu smesu, a zatim sipajte u pripremljeni kalup. Ostavite 100 g ove smese koju sipateu kalup sa strane. 

U činiji umutite pire od bundeve, 3 jajeta, 120 g slatke pavlake i 60 g braon šećera. Sipajte preko smese za brauni, aonda preko toga smesu za brauni koju ste prethodno ostavili sa strane. Šarajte po testu tri puta u jednom smeru i tri puta u suprotnom smeru, nožem ili drvenom varjačom. 

Pecite oko 40 min na 180 stepeni ili dok drveni štapić ne izadje sa samo nekoliko vlažnih mrvica kad ga zabodete. 

Kada se dobro ohladi, izvadite brauni iz pleha uhvativši pek papir. Isecite ga na 24 kocke i poslužite.

Prijatno!