Nazad
28.04.2022

Elegantna Pavlova torta

Topli dani i deserti lagani — ne samo da idu ruku pod ruku, već se i rimuju! Dragi ljubitelji poslastica, upravo nam je na meniju baš takav delikates. Kao što ste mogli videti iz naslova, reč je o Pavlova torti. Ovaj fini desert ima jednu zanimljivu priču iza sebe. Danas otkrivamo istoriju ove torte i krećemo u novu slatku avanturu!

Pre stotinak godina, Pavlova torta je napravljena po prvi put — i to za jednu balerinu! Čuvena Ana Pavlova je otišla na turneju po Novom Zelandu i Australiji, a u čast njenog uspeha kreiran je ovaj lepi desert. Poreklo autora nije utvrđeno, a kako se sličan kolač pravi i u Australiji i na Novom Zelandu, tačno mesto nastanka ne znamo. Australija i Novi Zeland se i dan danas prepiru oko “autorstva”, dok je, u međuvremenu, recept obišao ceo svet i stekao globalnu popularnost.

Kako to obično biva sa poznatim receptima, svi koji ih spreme imaju neku svoju varijantu. Jedna antropološkinja je tokom istraživanja Pavlova torte skupila čak 667 varijanti recepta! Danas ćemo tom impozantnom broju pridodati još jedan — recept za Pavlova tortu sa Menaž čokoladom.

Draž Pavlova torte je u delikatnom spoju belanaca, šlaga i svežeg voća, i zbog te lagane teksture, Pavlova je idealan desert za tople dane. Dodatnu ljupkost joj daje rustični izgled “neurednih” valova od belanaca, a kombinacijom čokoladnog krema i jagoda dobijamo jedan fini kontrast ukusa — baš po meri pravih sladokusaca!

Da vam ne pričam u prazno, hajdemo odmah na pripremu pa ćete se uveriti i sami!

SASTOJCI

● 6 belanaca, sobne temperature

● 300g kristal šećera

● prstohvat fine morske soli

● 30g prosejanog kakao praha

Za mus:

● 720g slatke pavlake sa 36% masti

● 6 žumanaca

● 70g kristal šećera

● prstohvat fine morske soli

● 340g Menaž čokolade, iseckane i otopljene

● 1 kašičica ekstrakta vanile

● 1 kašika ruma

PRIPREMA

Zagrejte rernu na 100°C. Ako imate rernu sa ventilatorom, smanjite temperaturu na 85°C. Obložite pleh papirom za pečenje i nacrtajte krug od oko 20 cm u sredini, a zatim okrenite papir naopako. Obris bi i dalje trebao da se vidi.

Pomešajte belanca, šećer i so u činiji postavljenoj iznad našeg dobro poznatog improvizovanog vodenog kupatila — šerpe sa vodom koja ključa. Neprekidno mutite 3 do 5 minuta dok se šećer ne rastvori i smesa se zagreje do nekih 65°C. Važno je da ne prestajete sa mućenjem da se belanca ne bi skuvala.

Sklonite sa vatre i, koristeći električni mikser, mutite 5 do 7 minuta žičanim nastavkom za mućenje na srednjoj i visokoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Nežno prosejte kakao prah preko umućenih belanaca, a zatim silikonskom špatulom umešajte kakao prah u umućenu puslicu sve dok se sasvim ne sjedini. Nemojte jako mutiti testo, nego prevrćite masu sjedinjujući je sa kakaom, da se smesa ne bi “izduvala”.

Kašikom stavite polovinu mešavine na krug na pek papiru i formirajte krug koji ćete raširiti sve do ivica. Preostalu puslicu razmažite oko spoljnih ivica na vrhu kruga, praktično stvarajući gnezdo za punjenje.

Pecite 2 sata, odnosno dok se puslica ne osuši i ne bude čvrsta na dodir. Isključite rernu i ostavite Pavlovu da se ohladi u rerni nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvadite iz rerne i, po potrebi, ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Sada prelazimo na pripremu musa.

Prvo otopite Menaž čokoladu na vodenom kupatilu. Zatim, u srednjoj šerpi umutite 300 grama slatke pavlake, žumanca, 35 grama šećera i so. Kuvajte na srednje niskoj vatri 3 do 4 minuta uz neprestano mešanje, dok smesa ne prekrije poleđinu kašike. Uklonite sa vatre i procedite kroz vrlo sitno sito u veliku posudu. U tu smesu umutite otopljenu čokoladu, vanilu i rum. Prenesite u frižider i hladite najmanje 2 sata, dok smesa ne bude sasvim hladna.

Električnim mikserom umutite preostalih 420 grama slatke pavlake sa preostalih 35 grama šećera, dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. 1/3 smese šlaga umešajte u čokoladnu smesu da se dobro spoji i postane svetlija, bez ikakvih tragova šlaga, a onda umešajte ostatak slatke pavlake. Ostavite u frižideru, poklopljeno, najmanje 30 minuta, a po potrebi i do 3 dana.

Neposredno pre serviranja, u sredinu ohlađene Pavlove sipajte mus, pa ukrasite svežim bobičastim voćem. Po želji prelijte topljenom Menaž čokoladom.

Dragi moji ljubitelji Menaža, verujem da ćete uživati u ovom lepom desertu! Do sledećeg čokoladnog bloga, svratite na Volim poslastice sajt za još slatke inspiracije. Pozdravlja vas vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov