Germanova čokoladna torta
Ukusan posni kolač, pa još sa čokoladom!
A kako drugačije, dragi moji, nego sa čokoladom! Znam da ste ljubitelji čokoladnih poslastica isto koliko i ja, te sam se zato bacila na razmišljanje. Glavno pitanje je sledeće: koji posni desert ima istu punoću ukusa, kremastu teksturu i topi se u ustima poput mrsnih poslastica koje obožavamo?
Svi sladokusci se tokom posta nađu pred ovim izazovom. Želeli bismo nešto lepo i slatko, ali nas ograničavaju namirnice koje su nam na raspolaganju. Pa ipak, dovoljno je da malo pustimo čokoladi na volju. Rešenje se javlja u vidu bloga koji upravo čitate!
Uz zadatak da smislim recept bez mrsnih namirnica, zadala sam sebi još jedan uslov — da sastojci koje ćemo koristiti budu oni koje uglavnom već imamo u svom domu. Baš zato, današnji recept je idealan kada vam se spontano prijede nešto slatko, a ne biste da idete u radnju.
Moram da naglasim, zasluge za inspiraciju dugujem Samjuelu Germanu. Ovaj gospodin je autor recepta za Germanovu čokoladnu tortu, o kojoj ste već imali prilike da čitate u jednom od mojih blogova. Danas vam predstavljam novu varijantu, idealnu za period uskršnjeg posta.
Da ne dužimo, prelazimo na sastojke i pripremu.
SASTOJCI
Za biskvit
285 g brašna T500
400 g kristal šećera
75 g crnog kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica krupne morske soli
230 g nezaslađenog bademovog mleka
230 g jake kafe, sobne temperature
115 g istopljenog devičanskog kokosovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašičice ekstrakta badema
Za fil sa kokosom i pekan orasima (ako nemate pekane, zamenite ih sa bademima)
85 g krupnog kokosovog brašna
60 g pekana ili badema, krupno iseckanih
230 g kokosovog mleka u konzervi
110 g braon šećera
1 kašika gustina
½ kašičice krupne morske soli
½ kašičice ekstrakta badema
Za posni ganaš od crne čokolade
170 g crne Menaž čokolade (ako je tabla, iseckajte je na komadiće od pola cm)
230 g kokosovog krema iz konzerve
PRIPREMA
Prvo ćemo napraviti biskvit.
Zagrejte rernu na 180°C. Premažite kalupe za tortu uljem i na dno svakog kalupa stavite papir za pečenje, a zatim premažite i papir.
Pomešajte suve sastojke: u činiji srednje veličine pomešajte zajedno brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
Pomešajte vlažne sastojke, a onda im dodajte suve. U velikoj činiji pomešajte zajedno bademovo mleko, kafu, ulje, jabukovo sirće i bademov ekstrakt. Umešajte postepeno suve sastojke koristeći silikonsku špatulu. Polako mešajte dok smesa ne postane homogena.
Ravnomerno podelite smesu između tri kalupa. U svaki kalup treba da sipate oko 450 g testa.
Pecite biskvite 35-40 minuta. Isprobajte čačkalicom da li su pečeni. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što krenete da filujete tortu.
Za to vreme, tostirajte pekane (ili bademe) i kokosovo brašno u rerni na 150°C. Raširite ih u tankom sloju na plehu i pecite sve dok ne postanu zlatno braon, oko 8-10 min. Svakih par minuta ih silikonskom špatulom prevrnite na plehu, da bi sprečili da zagore. Čim su pečeni, prebacite ih sa pleha u činiju ili na manji pleh, da bi se zaustavilo dalje pečenje na plehu koji je bio u rerni.
Napravite fil:
U šerpi srednje veličine, sa debelim dnom, pomešajte zajedno kokosovo mleko, gustin, šećer i so. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri i kuvajte, stalno mešajući 2-3 minuta, sve dok se smesa ne zgusne dovoljno. Ako zamočite kašiku u fil i povučete prstom na zadnjem delu kašike i dobijete jasnu „crtu“ — krem je dovoljno gust! Sklonite sa vatre i umešajte bademov ekstrakt. Mešajte sve dok krem ne bude potpuno gladak. Dodajte tostirani kokos i seckane pekane (bademe) te mešajte dok smesa ne bude homogena. Ostavite da se potpuno ohladi pre nego što krenete da filujete tortu.
Napravite ganaš:
Istopite čokoladu na improvizovanom vodenom kupatilu. Čokolada treba da bude potpuno istopljena. Odmah dodajte kokosov krem i mešajte sve dok se smesa sasvim ne spoji. Ganaš će biti dosta gust, ali svilenkast i lako će se razmazivati. Ako se desi da je ganaš tečan, prespite ga u novu činiju, promešajte i ostavite da se ohladi dok ne bude imao konzistenciju pogodnu za razmazivanje.
Sastavite tortu:
Ako je potrebno, odsecite ispupčene delove biskvita i izravnajte ih. Stavite jedan sloj biskvita na podmetač za tortu. Silikonskom špatulom stavite pola fila koji ste pripremili, razmažite i poravnajte pre nego što stavite sledeći sloj biskvita. Na vrh drugog sloja biskvita stavite preostalu polovinu fila i opet poravnajte. Na kraj stavite poslednji sloj biskvita. Uzmite dugačku metalnu špatulu i njome prekrijte celu tortu ganašom u tankom sloju, tek da je učvrstite slojem ganaša. Stavite u frižider da se dobro ohladi, barem 10-15 minuta, a onda nanesite još jedan, deblji sloj.
Služite odmah! Ova torta može da stoji u frižideru 3 dana.
Dragi čokoladoljupci, nadam se da ćete uživati u ovoj posnoj poslastici! Ne zaboravite, još inspiracije i dobrih recepata uvek možete naći na Volim poslastice platformi. Priznaću vam i još nešto — u saradnji sa vašim omiljenim brendom čokolade spremam nešto vrlo zanimljivo. Zato, kako kažu, stay tuned!
Do sledeće prilike, pozdravlja vas vaš Menaž ekspert, Gospođa Mirkov.