Nazad
30.10.2023

Čokoladni markiz

Sastojci

450 g čokolade

225 g putera, na sobnoj temperaturi plus za podmazivanje modle

50 g šećera

1 kašika konjaka (ako želite)

6 velikih jaja, razdvojenih na žumanca i belanca

2 velika žumanca

prstohvat soli 

Postupak

  • Namažite puterom pravougaonu modlu dimenzija 20 x 10 cm i obložite je sa 2 sloja providne folije, tako da jedan sloj bude po dužini, drugi po širini i da vise preko ivica modle. 
  • Istopite čokoladu i puter u velikoj činiji na improvizovanom vodenom kupatilu, tako da u šerpi voda krčka i da ne dodoruje dno činije u kojoj se nalaze čokolada i puter. Mešajte smesu tokom topljenja čokolade tak da na kraju bude sasvim ujednačena.U istopljenu smesu, ubacite šećeri mešajte, i ako želite, dodajte i konjak i mešajte da smesa bude homogena. 
  • Uklonite posudu sa čokoladom sa vatre i koristeći ručni mikser, dodajte žumanca (ukupno 8 komada), jedno po jedno, dobro muteći sve dok se sasvim ne spoje sa smesom.
  • U odvojenoj činiji, mutite belanca (6 komada) i so na srednjoj brzini sve dok ne dobijete čvrstu penu. Žičanom mutilicom ili silikonskom špatulom savijte 1/3 belanac u čokoladnu smesu. Preostala belanca dodajte iz još dva puta, svakiput savijajući ih nežno u čokoladnu smesu dok ne postane potpuno ujednačene boje. 
  • Sipajte smesu u pripremljenu modlu, koristeći silikonsku špatulu da je poravnate i ugurate u ćoškove. Ušuškajte smesu delovima folije koji vise preko ivica modle, a onda celu modlu uvijte alu folijom i istavite da stoji u zamrzivaču bar 6 sati. 
  • Kada budete želeli da servirate kolač, odmotajte modlu, nožem prodjite duž ivica da bi se smesa odlepila. Stavite pravougaoni tanjir za serviranje na vrh modle i prevrnite je, a zatim skinite providnu foliju. Isecite nožem na komade debljine oko 1.5 cm i stavite na ohladjene desertne tanjire. Dekorišite voćem i šlagom, ako želite ili ostavite tako kako jeste i prepustite se ukusu Menaž čokolade. 

Prosto je neverovatno kako se ovog fantastičnog jednostavnog kolača nismo setili do sada. Čokoladni markiz je sličan musu, ali ima u sebi putera. Morate da ga zamrznete, baš kao da ste pravili sladoled. Kada ga servirate, čak i tanjiri moraju biti hladni jer se brzo topi. To je samo naizgled mana, jer neponovljivi ukus crne Menaž čokolade dolazi do izražaja još više. Probajte i – ne menjajte ga. Za leto odličan uz šlag i jagode ili maline, u jesen dodajte neku poširanu krušku a za svako godišnje doba, dodajte kuglu sladoleda od vanile.