Švarcvald kolačići
Avgust je, sudeći po našem blogu, mesec za isprobavanje kolačića, što je dobra vežba za jesen i zimu. Ova verzija kolačića je kombinacija čokolade, višanja iz likera i čvrsto umućenog šlaga. Dakle, svi ukusi Švarcvald torte su tu, ali je forma – kolačić. Ukrašavajte kolačiće tek kada se dobro ohlade i neposredno pred serviranje, da ne biste došli u situaciju da vam se dekoracija istopi na ovako visokim temperaturama.
RECEPT
Sastojci
- 120g brašna
- 45 g kakaoa u prahu
- 3 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 115 g putera
- 60 g crne Menaž čokolade
- 100 g braon šećera
- kašičica ekstrakta vanile
Za ukrašavanje
- Višnje iz likera
- 200 g slatke pavlake 35%, čvrsto umućene
Postupak
Napravite testo: U srednjoj posudi umutite brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so.
U srednju šerpu sipajte oko 5 cm vode i dovedite do ključanja. U vatrostalnoj posudi pomešajte puter i čokoladu, stavite na šerpu sa vodom i lagano istopite puter i čokoladu zajedno. Sklonite sa vatre, a zatim u to umutite smeđi šećer dok smesa ne postane glatka. Umutite u tu istu smesu jaje, pa dodajte vanilu. Umešajte mešavinu brašna i mešajte smesu tek toliko da se spoji. Pokrijte posudu i stavite u frižider da se ne stegne, oko 30 minuta.
Zagrejte rernu na 180 °C. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Razvaljajte testo u 16 loptica (odvajajte po 2 supene kašike) i poređajte po pripremljenim plehovima za pečenje, na razmaku od 7-8 cm.
Pecite dok se na površini ne pojave pukotine, 8 do 10 minuta. Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Pre serviranja umutite šlag i dekorišite svaki kuki. Preko šlaga stavite višnje iz likera
Uživajte!