Nazad
16.11.2023

Finansijer od lešnika i smedjeg putera sa dekoracijom

Ovo je jedan od kolača koji ne možete da prestanete da jedete i stalno ga obilazite, uzimate parče po parče dok – ne nestane! Finansijeri su obično sitni kolači u obliku kvadra i izgledom podsećaju na male zlatne poluge. Tako kažu i da su nastali, da bi bili zanimljivi berzanskim mešetarima koji su ih kupovali u jednoj pekari blizu pariske Berze još u 18. veku. Ovaj naš finansijer je veliki kolač – smesa je razlivena u modlu za veknaste kolače i izgledom podseća na francuske “putničke kolače”. Nigde ga nećemo pustiti da otputuje, nego ćemo se pograti njegovim osnovnim izgledom i ukrasiti ga Menaž crnom čokoladom. Jer, Menaž čokolada može učiniti atraktivnim i najjednostavniji kolač! Isprobajterecept i pogledajte kako smo ga ukrasili bez nekih velikih tehničkih pomagala. 

Sastojci: 

ZA ČOKOLADNI ŠLAG KREM

90 g crne Menaž čokolade,  sitno iseckane

200 g slatke pavlake, 36% masti

10 g meda

ZA FINANSIJER

75 g celih lešnika, sa ljuskom plus nekoliko komada za ukrašavanje

145 g putera, plus još za podmazivanje modle

155 g belanaca

3 g rendane kore od pomorandže

1 kašičica ekstrakta vanile

155 g prah šećera 

75 g brašna 

1/4 kašičice sode bikarbone 

1/4 kašičice praška za pecivo

POSTUPAK 

Da biste napravili čokoladni šlag krem, stavite  čokoladu u visok bokal.

U maloj šerpi na šporetu na srednjoj vatri pomešajte slatku pavlaku i med. Povremeno mešajte dok ne zagreje i proključa, a zatim odmah sklonite šerpu sa vatre i prelijte smesu preko čokolade. Ostavite smesu da stoji 2 minuta. Uzmite štapni mikser i izblendajte smesu dok ne postane  sasvim homogena. Pokrijte i ostavite u frižideru bar 3 sata.

Zagrejte rernu na 160°C.  Podmažite puterom modlu dimenzija 20 x 8 cm. Pospite brašno u pleh i protresite modlu tako da sve ivice budu obložene brašnom.

Da napravite finansijer, rasporedite lešnike na pleh. Stavite pleh u rernu i pecite lešnike 8-12 minuta, ili dok kore ne počnu da pucaju.

Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se malo ohlade, a zatim istrljajte lešnike između kuhinjske krpe da skinete ljuske (ove sačuvajte za dekoraciju). Vratite oguljene lešnike u rernu na 5 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se lešnici ohlade 10-15 minuta. Dodajte ih u blender i sameljite u fini prah. Ostavite na stranu.

U maloj šerpi na srednjoj vatri istopite puter. Kada se puter otopi, počeće prilično burno da cvrči, a zatim će se formirati veliki mehurići. Nakon toga, mehurići će postati mnogo manji i puter će utihnuti. Ono što vam je potrebno da osetite je karamelizovana, orašasta aroma. Ceo proces bi trebalo da traje oko 3-4 minuta. Sklonite šerpu sa vatre i odmerite 115 g. Pustite da se puter ohladi 5 minuta.

U činiji srednje veličine mutite belanca 30 sekundi, tek da zapene. Dodajte mlevene lešnike, koricu pomorandže i vanilu. Prosejte prah šećer u činiju. Kratko mutite dok se sve ne sjedini.

U činiju prosejte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i promešajte žičanom mutilicom.

U celu smesu na kraju umutite ohlađen braon puter. Možda se neće odmah spojiti, pa nastavite da mešate dok smesa ne bude sasvim homogena. Sipajte testo u podmazan pleh.

Povucite nožem provucite tanku liniju niz sredinu testa.

Stavite pleh u rernu i pecite oko 60 minuta. Trebalo bi da ima lepu zlatnu boju na vrhu, a ražnjić umetnut u sredinu kolača treba da izađe čist. Prebacite pleh na rešetku i ostavite tortu da se ohladi 1–2 sata. Pre nego što odlučite da ga dekorišete, stavite ga u frižider na pola sata.

Dekoracija

Stavite u poslastičarsku kesu nastavak za “travu” sa puno rupica. Sipajte u kesu čokoladni šlag krem. Stiskajte kesu i povlačite je po dužini kolača, sve dok cela gornja površina ne bude popunjena. Ako želite, napravite još jedan sloj.