Piruet
Ovi fini cilindrični kolačići popularni su širom sveta. U Češkoj ih zovu parisko pecivo, u Španiji barquillos, a Norvežani ih pave u obliku konusa i zovu ih krumkake. U svakom slučaju, testo je isto, a da biste ih napravili biće potrebno malo vežbe jer u njihovom slučaju, tajming je sve. Kad izadju iz rerne, onako vrele morate da ih oblikujete u cilindar. Nije toliko teško a ni opasno koliko zvuči- koristite malo deblje zaštitne rukavice, a za rolanje u cilindar dobri su i kineski štapići. Kada se ohlade, napunite ih nekim od čokoladnih kremova koje ćete naći kod nas na blogu ili u aplikaciji #volimposlastice. Kombinujte sa sladoledom, ukrasite voćni kup – kombinacije su mnogobrojne i podjednako izazovne.
recept
Sastojci
- 60 g putera, mekanog
- 50 g kristal šećera
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 1 veliko belance, sobne temperature
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 60 g brašno T500
- 1/4 kašičica krupne soli
Postupak
Zagrejte rernu na 180C°. Nacrtajte olovkom 4 kruga prečnika 12-13 cm na jednoj strani komada pek papira da biste ih koristili kao vodič, a zatim stavite pek papir na pleh za pečenje tako da listove budu okrenutu iscrtanom stranom nadole.
U velikoj posudi stojećeg miksera sa lopatastim nastavkom (ili ručnim mikserom, sa metlicama za testo), na srednjoj brzini, mutite puter i kristal šećer dok ne postanu lagani i penasti, oko 1 minut. Dodajte prvo jedno celo jaje a zatim i belance, pa mutite da se masa sjedini. Sastružite povremeno zidove suda dok mutite smesu. Dodajte vaniliju i umutite da se sjedini.
Smanjite brzinu miksera na najnižu. Dodajte brašno i so i utite lagano tek toiko da se masa spoji.
Kašičicu testa stavite na pek papir. Koristeći uglatu špatulu, razmažite testo u veoma tanke krugove (jedva bi trebalo da budu providni na pergamentu) unutar iscrtanih krugova. Pecite dok ivice ne počnu da porumene, oko 4 do 6 minuta, zavisno od rerne.
Stavite rukavice, skinite testo špatulom, i dok je još vrelo, brzo umotajte kolačiće drvenim štapićem u tanak cilindar. Ostavite ga sa strane i uradite to isto sa sledećim ispečenim diskom testa. Pustite ih da se potpuno ohlade. Kada svi komadi testa budu ispečeni i dobro ohlašeni, napunite ih čokoladnim kremom.