Nazad
04.11.2022

Tiramisu pops

Moram da priznam da mi je jako teško udovoljiti kad je u pitanju pravi tiramisu. Uvek mu nešto fali: te piškote nisu dovoljno natopljene pa su tvrde ili se pak raspadaju. Ne odgovara mi Marsala ali ni rum nije neki, ili ga je previše ili premalo. Kafe nikad dovoljno, jer takvo mi je nepce, ali fil obavezno bude “onako”. 

 Magija tiramisu kuglica je u tome što sve valja. Ukus je toliko kondenzovan i ostetite svaku komponentu, ali nepce ne detektuje grešku! Prvi zahtev, štikliram. Drugo – čokoladna glazura, od crne Menaž čokolade. Sjajna, tek toliko da vas zaintrigira i svaku kuglicu učini pravim malim ukrasom, ali ne deluje veštački. Treće – pustim mašti na volju kako ću ih dekorisati. Da li neki lepi praznični štapić a kuglica jednostavna, ili pustim mašti (čokoladi!) na volju pa dekorišem kuglice a štapić neki jednostavan, da ne skreće pogled od kuglice. Volim kad ih poredjam na tacnu i već sad vidim mnoštvo malih ručica koje se pružaju i grabe ih. 

Sastojci:

180 g Menaž čokolade

180 ml vruće crne kafe

 24 komada Piškota, samleti

1 kašika obične mlevene kafe

220 g mascarpone sira

180g Menaž čokolade

kašika ulja

Priprema:

Stavite čokoladu u  činiju i prelijte je vrućom kafom. Mešajte da se smesa ujednači. U drugu činiju staviti samlevene piškote, kafu i izmešajt. Sipajte istopljenu čokoladu i mascarpone sir i mešajte smesu da se ujednači. Smesa će biti malo lepljiva, ali to je normlano.Stavite smesu 20min da odleži u frižideru, a zatim rolajte kuglice. Pravite kuglice i stavljajte ih na tepsiju obloženu pek papirom. Ostavite ih u frižideru oko 1 sat da se dobro stegnu. .

Istopite čokoladu sa uljem i onda jednu po jednu kuglicu umačite u čokoladu. Možete ih posuti i kakaom, cimetom, samlevenim piškotama ili jednostavno preliti cokoladom. Ostavite ih u frižider bar još 30 minuta da se glazura dobro stegne.