Menu

BLOG

Slatke improvizacije - dezert od sastojaka koje već imate u kuhinji

Znate li šta je freestyle? Možda vi lično ne koristite ovaj engleski termin, ali garantujem vam da sigurno već praktikujete freestyle u sopstvenoj kuhinji. Freestyle kuvanje je ono što su naše bake zvale jednostavno “smuti pa prospi”. Odnosno, to je ono kada vam se prijede nešto lepo i slatko, a ne ide vam se u radnju, pa krenete da improvizujete od sastojaka koje imate u kući.

Tu uglavnom zastanete zbunjeni, sa pitanjem koje visi u vazduhu: “Pa šta ću sad?” I onda jednostavno uđete u kuhinju, pogledate šta imate u plakaru, a šta u frižideru, i desi se magija. Vi sad možda mislite: “Pa meni se ne dešava ta magija” ali zato je tu vaš Menaž ekspert da vam otkrije svoje trikove. Nećete kao mađioničar izvući tortu iz šešira, ali ćete na kraju imati jedan sasvim lep dezert.

Čarolija kuhinjskih improvizacija krije se u tome što finalni rezultat uvek ispadne nešto zanimljivo i novo. Pa ipak, dobro je imati neki osnovni recept u glavi, koji posle možemo prilagođavati svojim trenutnim željama i mogućnostima. Za uspešno freestyle kuvanje važni su dobri temelji, a znamo šta to znači u kuhinji - kvalitetni sastojci: domaća jaja, Menaž čokolada, šećer, brašno, puter.

Upustimo se odmah u tu magičnu avanturu pretvaranja naizgled ničega u nešto lepo i ukusno. Krećemo od bazičnog recepta za naš freestyle dezert - čokoladni puding iz rerne. Odmah možete imati u vidu koje su varijacije moguće: ako hoćete kremastiji desert, onda upotrebite 115g putera, a ako hoćete manje kremast, onda upotrebite 85g putera.

Vreme pečenja će zavisiti od toga kakve posude ćete koristiti ili koliko velike porcije želite da napravite. U svakom slučaju, pecite ih sve dok se ne formira čvrsta korica ili dok, kad zabodete čačkalicu, na njoj ne bude sasvim mala količina rastopljene mase kad je izvučete.

Sastojci:

85/115g putera, na sobnoj temperaturi, isečenog na kockice
170g Menaž crne čokolade, iseckane na manje komade ili 170g Menaž čoko dropsa
3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
70g šećera
prstohvat soli

Sledi postupak pripreme:

1. Zagrejte rernu na 180ºC.
2. Stavite male porcelanske činije na pleh za pečenje.
3. Puter i čokoladu stavite u metalnu činiju, a nju na šerpu sa vodom (improvizovano vodeno kupatilo). Pažljivo mešajte smesu sve dok se ne istopi i ne bude sasvim glatka. Sklonite činiju sa vodenog kupatila.
4. Koristeći ručni mikser, ili ručno, metalnom mutilicom, umutite jaja, šećer i so, sve dok smesa ne postane sasvim lagana, penasta i dobro drži oblik. Za to će vam biti potrebno oko 5 minuta električnim mikserom ili malo duže ako mutite ručno.
5. Savijte jednu trećinu umućenih jaja u smesu čokolade i putera, a onda ovu smesu savijte u ostatak umućenih jaja. Savijajte nežno i pažljivo sve dok ne bude nikakvih vidljivih linija od smese jaja i šećera. Nemojte da grubo mutite nijednu smesu, jer je važno da u svim fazama pripreme smese ostanu penaste.
6. Podelite testo u činijice, ali samo do 3/4 visine.
7. Pecite ih u donjem delu rerne oko 15 do 20 minuta, sve dok se pudinzi ne "naduvaju", ali kad ih ubodete čačkalicom neka izađe i malo rastopljene smese.

I za sam kraj - dekoracija i dodavanje novih tekstura. Uz sasvim topao čokoladni puding, možete da dodate kuglu nekog finog sladoleda ili karamelizujte lešnike i listiće badema, onako na brzinu i bez obaveze, malo ih smrvite i pospite. Zamislite samo kako će ti krckavi lešnici ili bademi da "legnu" uz rastopljeno čokoladno središte kolača u kombinaciji sa njegovom čvrstom koricom.

Ova verzija sa manjom količinom šećera će dati kolač koji je manje vlažan, ali ako dodajete sladoled, on će sam to kompenzovati. Ako želite kremast i skoro sasvim rastopljen kolač, onda napravite verziju sa više putera. U tom slučaju dodajte i malo više šećera, oko 30 g, i dobićete kolač koji liči na čuveni lava cake. Ali, ne baš sasvim, biće to vaša freestyle verzija. :)

I to je to, upravo ste spremili jednostavnu poslasticu punog i bogatog ukusa, od sastojaka koje uvek imate. Pritom, dok servirate dragim ljudima ovaj ukusni dezert, možete se pohvaliti kako vladate popularnom freestyle tehnikom kuvanja. Spremite se za pitanja i komplimente i otkrijte im svoje male tajne kuhinjske improvizacije.

Do sledećeg čitanja, pozdravlja vas Gospođa Mirkov, vaš Menaž ekspert!