Menu

BLOG

Top 5 saveta za uspešno napravljen fondan

Ako postoje stvari koje u kuhinji važe za ozloglašene, po načinu pripreme, teškoći i uspešnosti pravljenja, jedna od tih, verujemo da ćete se složiti, svakako je pravljenje fondan mase. Zbog čega pojedine domaćice izbegavaju da razmišljaju o fondanu? Šta je to toliko strašno zbog čega ta poslastica izgleda kao bauk?

Najčešći odgovor je da je potrebna uvežbanost i umešnost da se fondan umesi. Da biste to izveli bez većih poteškoća pružićemo vam pet saveta za pravljenje uspešnog fondana. Mišljenja smo da je fondan, iako ne obavezan deo torti, jedan od važnijih delova za one koji vole da dekorišu.

Da li vi imate problema sa pravljenjem uspešnog fondana? Koja je vaša tajna za uspešnu i originalnu dekoraciju? Podelite je sa nama! Učestvujte u našem novom nagradnom konkursu “Poslastice koje osvajaju”, ove nedelje zadata tema je Dekoracija kolača. Prelistajte svoje galerije na telefonima, pronađite najzanimljivije rešenje i podelite sa nama. Najkreativnije nagrađujemo!

Kada dodati boju tokom pravljenja?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja je kada ubaciti boju tokom pravljenja fondan mase. Ako je vaša odluka da pravite po domaćem receptu - fondan bez glicerina, upotrebom meda i želatina, predlažemo da u trenutku kada počnete sa mešenjem fondana dodate boju koju želite. Prvo je važno da ste otopili i sjedinili margarin i med, a potom pomešali sa želatinom koji je nabubrio u vodi. Mešajte smesu sve dok granulice želatina potpuno ne nestanu. Zatim sledi mešanje smese sa šećerom u prahu, i tokom mešanja predlažemo da ubacite boju, ako ste zamislili da fondan ima jednu boju.

Fondan može da se ofarba i kada se umesi, tada na pojedine delove fondana čačkalicom nanesite farbu za kolače u tečnom stanju, više puta zabodite u smesu, pa dodatno promesite.

Da li mogu da se koriste i drugi materijali?

Mogu, postoji više rešenja kako da kod kuće same napravite fondan masu. Jedno od ukusnijih rešenja je pomoću penastih bombona. Treba vam oko 300 grama penastih bombona, 400 g šećera u prahu i nekoliko kašika vode. Prvo ih otopite, a potom ih pomešajte sa šećerom u prahu, sve dok sjedinjena masa ne bude spremna za mešenje.

Postoji još jednostavniji način, penaste bombone zamenite ratlukom od vanile. Postupak je sličan, osim što ne morate topiti ratluk, nego ga odmah razmesite i umesite sa šećerom u prahu. Boju možete naneti na isti način kao što je prethodno objašnjeno.

Kako praviti figurice?

Da biste imali dovoljno čvrstu smesu da možete da odete i korak dalje, oslikate fondan ili napravite dodatne figurice, dobro bi bilo da dodate malo više šećera u prahu. Na vama je da procenite da li je smesa dovoljno čvrsta da napravite sitne detalje na figuricama, kao što su oči i usta. Ukoliko primetite da nije, potrebno je dodati još malo šećera.

Gde pronaći inspiraciju za pravljenje figurica?

Pitanje koje ćete postaviti kada prvi put odlučite da pravite figurice od fondana, biće kako da najsitnije delove prilepite za veće delove figure. Rešenje je vrlo jednostavno. Umešajte malo šećera u prahu sa vodom i dobićete smesu koja će poslužiti za uvezivanje različitih delova.

Kada govorimo o pravljenju figurica, često se dogodi da se uplašimo i ostanemo bez samopouzdanja. Da li smo dovoljno kreativni? Od čega početi? Budite strpljivi i potražite inspiraciju za figurice na internetu, ili u omiljenim serijama i crtanim filmovima. Možda vam ne uspe iz prve, ali vremenom ćete se uvežbati i doći do oblika koji figurica treba da ima. Do tada, ne zaboravite da svaki delić kojim ste nezadovoljni svakako možete pojesti!

Kupovni ili domaći fondan?

Najverovatnije da biste, kada svedete računicu, jeftinije prošli da ste otišli u prodavnicu i kupili gotov fondan. Međutim, ukoliko imate srpljenja, nećete napraviti mnogo veće troškove u slučaju da se odlučite da same umesite fondan, a ipak ćete usvojiti novu veštinu.

Još jedna prednost fondana koji umesite je da može stajati i do deset dana u frižideru, i da se u tom roku više puta upotrebi. Prilikom svake naredne upotrebe dodajte još malo šećera u prahu da biste dali novi oblik.

Na koji način pravite jedinstvenu dekoraciju? Da li postoji dekor motiv koji posebno spremite kada je torta namenjena nekome? Šta smatrate svojim najvećim dostignućem u dekorisanju? I ove nedelje naš zadatak je da pronađemo najkreativnija rešenja. Naš konkurs “Poslastice koje osvajaju” i dalje traje, na redu je tema Dekoracija kolača. Podelite sa nama svoje omiljeno rešenje, učestvuje u konkursu i osvojite lepe nagrade!