Menu

BLOG

Saznajte koja torta je bila najpopularnija godine kad ste rođeni!

Verovatno imate omiljenu rođendansku tortu, ali da li znate koja torta je bila najčešća na trpezama godine kada ste se rodili? Većina ovih torti se i danas rado spremaju u mnogim domovima. Retko koja proslava prolazi bez Doboš ili Reforma torte. Dobroj Švarcvald torti niko ne može da odoli, a čokoladne torte su omiljene svima! Pročitajte kada su neki od ovih recepata doživeli popularnost i kada su ih domaćice najviše razmenjivale među sobom.

Šifon torta (1948 - 1956)

Šifon torta je lagana i priprema se bez mleka. U pitanju je jednostavan patišpanj, tako da se savršeno uklapa uz kafu ili čaj. Mekana tekstura dobija se dobrim mućenjem jaja, uz dodatak voćnog soka - najčešće limunovog. Istorija ovog deserta datira od 1920. godine, kada je njen recept kreirao poslastičar i pekar Harry Baker. On je svoj recept 1948. godine prodao poznatoj prehrambenoj firmi ,,Betty Crocker’’. Marketinška kampanja koja je pratila promociju ove torte učinila ju je izuzetno popularnom, a ona oko 1950. godine postaje sastavni deo svakog domaćinstva. Takođe, počinje da bude deo mnogih recepata drugih torti, kao kora, odnosno klasičan patišpanj, između kojih kojih ide fil koji ste predvideli za određenu tortu.

Reforma torta (1977 - 1960)

Za Reformu mnogi tvrde da je kraljica svih torti. Pravi je starinski klasik sa korama od belanaca i puno oraha (bez brašna) i sa kuvanim filom od žumanaca i čokolade. Bogata je, raskošna i dovoljno svečana za svaku priliku. Osim što je neki nazovaju reformom, mnogi je zovu i "omalterisana", "cigla torta" i slično. Kad god se spominju one bogatije, veoma slatke torte, čiji je fil gust i kao malter vezuje kore koje u sebi obavezno sadrže orahe ili lešnike, odnosi se na ovakav tip torte. Sve naše mame, bake i tetke znaju da je prave, omiljena je i nalazi se na mnogim trpezama i danas. Jednostavna je za pravljenje i savršena ukoliko tek počinjete da vežbate svoje poslastičarske sposobnosti.

Šampanj torta (1961 - 1969)

Verovatno ste već videli postove na društvenim mrežama gde se u određenim receptima stavljaju gazirana pića kao jedan od sastojaka pripreme nekih torti i kolača. Ovaj trend svakako nije novina - šampanj torta postala je popularna već tokom 60-ih godina. Šampanjac se koristi za pripremu kora, kao i za pripremu fila. Kore su lagane, vazdušaste i mekane, a krem je gust, ne preterano sladak - priprema se sa slatkom pavlakom, jajima, šampanjcem i vanilom. U nekim verzijama, dodaje se voće, najčešće jagode ili maline, jer svojom blagom kiselošću prave kontrast slatkoj, gustoj i vanilastoj teksturi. Savršena je za letnje večeri i baštenske zabave!

Torta od šargarepe (1970 - 1979)

Deserti sa šargarepom pripremaju se još od srednjeg veka, uglavnom zbog velike dostupnosti ovog povrća u većini zemalja. Torte i kolači sa šargarepom dostigli su veliku popularnost tokom sedamdesetih godina zbog nekoliko razloga. Jedan od razloga je upravo fil od neutralnog sira, a budimo iskreni - dobar fil je ono što tortu čini kompletnom. Takođe, jedan od razloga njene popularnosti je što je zdravija i niža u kalorijama od većine poslastica. Naravno, postoje različite varijacije recepta, ali osnovni sastojci su šargarepa, brašno, med, a za fil - sir i slatka pavlaka - sličan onom za čizkejk!

Doboš torta (1980 - 1987)

Doboš torta potiče iz Mađarske i recept je kreiran još oko 1880. godine. Naziv je dobila po svom tvorcu, Jozefu Dobosu, poslastičaru iz Budimpešte. On je hteo da napravi tortu koja će biti svežija duže, jer su u to vreme tehnike hlađenja i čuvanja hrane bile ograničene. Sastoji se od slojeva, najčešće od pet kora, između kojih je bogat fil od putera i čokolade. Preko cele torte ide karamel fil, a po ivicama se stavljaju pečeni, sitno seckani orasi, lešnici i drugi orašasti plodovi. Postaje izuzetno popularna tokom cvetanja turizma u Mađarskoj i razne varijante počinju da se pripremaju u domaćinstvima širom Evrope.

Švarcvald (1987 - 1995)

Švarcvald ili ,,Black Forest’’ torta nije dobila naziv po planinskom predelu u jugoistočnom predelu Nemačke (koji se naziva ,,crna šuma’’), već po likeru iz te oblasti. Ovaj liker naziva se Schwarzwälder Kirsch i dobija se destilovanjem nezrelih višanja. U svom originalnom receptu, torta sadrži ovaj liker, međutim, kako mnogima nije dostupan, u raznim varijantama stavlja se običan liker od višanja, brendi ili rum. Neki tvrde da je torta napravljena po uzoru na nošnje iz ovog predela - gde su žene nosile crne haljine sa belim košuljama i šešire sa specifičnim crvenim ukrasima, koji su podsećali na višnje. Čokoladni patišpanj, bogat krem od slatke pavlake i kremastog sira, liker i višnje su glavni sastojci torte, za koju zna svaki kraj sveta!

Pesak torta (1995 - 2005)

Ovo je jednostavna torta, koja je postala popularna u domaćinstvima, naročito u onim sa mlađom decom. Često se sprema za dečije rođendanske proslave, budući da ima sastojke koje gotovo svi vole, a lako se pravi i ne peče se. Ima tri sloja: jedan predstavlja koru i pravi se od keksa; od dva sloja fila, jedan je sa orasima, a drugi je mlečni, od pudinga i čokolade. Naravno, varijacije recepta su razne, ali gotovo svaki zahteva oko dvadesetak minuta pripreme. Kremasta pesak torta idealna je poslastica za sve koji žele brzo i jednostavno da pripreme nešto slatko za svoju porodicu.

Čizkejk (2005 - 2010)

Čizkejk doživljava pravi bum u protekloj deceniji. Postaje popularan širom sveta i do danas ima mnogo varijacija na glavni recept. Po originalnoj recepturi, kora se pravi od keksa, fil od krem sira i slatke pavlake, a preko ide preliv od šumskog voća. Danas postoje recepti bez voćnog sloja ili sa drugim voćem, sa filom gde se dodaje čokolada, bilo bela ili crna. Ono što je sigurno je da je ova poslastica postala omiljena jako brzo širom sveta, jer je jednostavna za pripemu, lagana i omiljena je svim generacijama!

Čokoladna torta (2010 - )

Čokoladne torte su gotovo svima omiljene i nikada ne izlaze ,,iz mode’’. Poslednjih godina, izuzetno su popularne one koje su u potpunosti čokoladne, bez oraha, voćnih premaza, šlaga, i drugih sastojaka. Kore se prave uglavnom poput klasičnog patišpanja, uz dodatak kakaoa ili čokolade u prahu, a fil je bogat i kremast, nalik musu i pravi se od najkvalitetnijih čokolada za kuvanje. Recepti su razni, ali poenta i ukus su jasni - čokolada i samo čokolada! :)

Koja je vaša omiljena torta? Pošaljite nam recept torte za čiju pripremu ste koristili Menaž čokoladu i imate šansu da osvojite slatke Menaž poklone! :)