Menu

BLOG

Savršena glazura: Saveti i trikovi

Da li vam se često dešava da dok listate društvene mreže naiđete na fantastičnu tortu sa apsolutno savršenom čokoladnom glazurom, i odlučite kako je odmah morate isprobati? Nekoliko sati kasnije odustajete - tako perfektnu glazuru definitivno nije moguće postići. Uz Menaž čokoladu i nekoliko korisnih saveta koje je naš ekspert gospođa Mirkov pripremila za vas, vaša torta može izgledati kao da je upravo sišla sa naslovne strane poslastičarskog časopisa. Ne verujete? Ostanite uz blog do kraja i uverite se da sa Menaž čokoladom svaki put uspe! Vreme je da reč preuzme naš Menaž ekspert Nina Babić, vama poznatija i kao gospođa Mirkov, i da od nje čujemo neke praktične savete.

Primamljiva, toliko glatka da se u njoj možete ogledati, nemarno “pada” niz korice sa filom iako je u taj privid opuštenosti uloženo mnogo truda, takva glazura je san miliona domaćica širom sveta. To je „ona” glazura zbog koje će vam gosti tražiti repete, dok će vam druge domaćice tražiti recept uz samo malo ljubomore, jer je vaša torta ipak najlepša. Kako biste mogli da svoje slatke tajne podelite sa njima, ukoliko to želite, izdvojila sam nekoliko tipova glazura i korisne savete kako da one ispadnu baš savršeno.

Satenska glazura

Ovo je jedna od glazura za koju možemo reći da važi „vežbom do savršenstva”. Potrebno je iskustvo, te najverovatnije nećete pogoditi njenu tačnu gustinu u prvom pokušaju, ali tu je Menaž čokolada, verni pomoćnik svake domaćice. Za pripremu satenske glazure su vam potrebni:

170 g Menaž čokolade
45 g putera
20 g glukoznog sirupa
Ekstrakt vanile, po ukusu

Navedene sastojke zagrejte na tzv. vodenom kupatilu (bain marie), što u kućnim uslovima moće da bude najobičnija šerpa sa vodom, na koju ćete staviti činiju sa Menaž čokoladom, puterom, glukoznim sirupom i ekstraktom vanile. Ova glazura se najčešće koristi kao preliv za tortu i važno je da se nakon pripreme ohladi na temperaturu od oko 28-30 stepeni Celzijusa. U suprotnom će se pri nanošenju na tortu glazura „skotrljati” sa iste. Kako biste bili što precizniji u ovom procesu, preporučujem vam koristite kuhinjski termometar.

Pored torti, satenska glazura se u poslednje vreme sve češće koristi za prelivanje krofni. U ovom slučaju, važno je da glazuru nanesete dok se još nije stegla, a potom pospete dekorativnim detaljima kako biste dobili idealnu glaziranu krofnu. Moj predlog su dekorativne kuglice, mrvice, listići badema, seckani orasi, mrvljeni lešnici ili prašak liofiliziranog voća, kao što je malina. Uključite maštu i u ovom dekorativnom poduhvatu za vas neće biti granica!

Ganaš glazura

Druga vrsta glazure, takođe veoma popularna i koja čini da se osećate kao da se nalazite u pariškoj poslastičarnici, jeste ganaš (ganache) glazura. Može se koristiti i kao preliv, a ukoliko se više stegne može poslužiti i kao vrlo ukusan fil za tortu. Za njenu pripremu su vam potrebna samo dva sastojka:

250 g Menaž čokolade
250 g slatke pavlake, 35% masti

Na vaš bain marie stavite činiju sa 250 g Menaž čokolade. Pustite da se čokolada otopi do pola i stavite sa strane. Pripremite sa strane običnu kuhinjsku krpu i silikonsku špatulu. Sipajte pavlaku u manju šerpu i zagrevajte je do ključanja. Ključalu pavlaku prelijte preko poluotopljene čokolade, prekrijte posudu kuhinjskom krpom i sačekajte jedan minut. Po isteku jednog minuta, krenite da mutite spatulom u centru smese tako da je uronjena do samog dna. Mutite kontrolisanim pokretima, tako da ne pravite talase ili mehuriće u smesi. Na taj način ćete dobiti smesu koja neće imatu puno mehurića vazduha, pa će shodno tome i glazura biti sasvim glatka. Smesu mutite dok ne postane ujednačeno tamne boje. Ukoliko želite da je upotrebite kao preliv, to možete učiniti odmah.

Ako želite da torta ima rustičniji izgled, možete sačekati i ganaš nanositi tek kada malo očvrsne, i to u nekoliko slojeva.

Ganaš preliv možete koristiti i za prelivanje čajnih kolača, kuglofa ili travel cakes (gateaux de voyage). Ova glazura će im dati jednu sasvim novu dimenziju, kako ukusa tako i izgleda.

Sjajna glazura

Efekat ogledala je trenutno u modi, i ovaj trend nije zaobišao ni torte i kolače. U pitanju su sjajne glazure, ili mirror glazes, koje vam pružaju mnogo prostora da pustite mašti na volju. Možete ih praviti od Menaž čokolade, a potom bojiti ako želite da vaša torta bude jedinstvena i najzabavnija od svih. Pored torti, sjajne glazure se koriste i za prelivanje eklera i princes krofni.

Za sjajnu glazuru vam je potrebno

7 g želatina
300 g šećera
180 g vode
350 g Menaž čokolade
170 g zaslađenog kondenzovanog mleka
Boja po izboru

Pomešajte želatin sa 40 g vode i ostavite sa strane da procveta. Stavite kristal šećer, vodu i kondenzovano mleko u činiju, a nju stavite na bain marie. Zagrevajte dok se smesa sasvim ne istopi, a zatim u to stavite želatin i mešajte dok se sasvim ne istopi. Stavite Menaž čokoladu u činiju, stavite na bain marie i zagrevajte ih dok se sasvim ne istope. Kada se čokolada sasvim istopila, pažljivo je sipajte u prethodno napravljenu smesu sa želatinom. Mirno i pažljivo mešajte, sve dok se smesa sasvim ne sjedini. Na kraju, dodajte boju, dobro promešajte i dobili ste sjajnu mirror glazuru.

Ako želite glazuru u više boja, podelite smesu koju ste dobili posle dodavanja čokolade na 2, 3 ili 4 dela i svakom delu smese dodajte drugu boju. Kombinovanjem nekoliko boja, dobićete spektakularnu tortu koja će izgledati kao da je pravio profesionalac.

Kao što ste sigurno primetili, glazure na tortama i kolačima su dekorativni detalj koji traži mnogo iskustva, ali vam i pruža priliku da angažujete svoju kreativnost. Opremite se Menaž čokoladom, mojim savetima, ali pre svega strpljenjem, i započnite ovu slatku avanturu! Da li ste već imali prilike da koristite glazuru na tortama? Smatrate da baš vi znate šta sve treba uraditi da bi ona ispala savršeno? Podelite svoje znanje sa nama, pošaljite recept za idealnu glazuru!