Menu

BLOG

Rolat za sve prilike

Jedan od recepata kojima se stalno vraćamo kada nam se jede slatka, a jednostavna i brza poslastica, definitivno jeste onaj za čokoladni rolat. Lakoća pripreme ovog sočnog čokoladnog zadovoljstva leži u tome što se ne moramo baviti slaganjem kora i filovanjem iz više puta. Samo namažemo patišpanj i urolamo ga kao palačinku, osim, naravno, ako ne pripadamo onom timu koji palačinke ne rola, već savija na četvrtine.

Čokoladni rolat volimo upravo zbog pomenute jednostavnosti. U sebi objedinjuje rituale svakodnevice i šarm onih posebnih trenutaka - sečemo ga poput parčeta hleba, a svakoj prilici daje dašak luskuza najfinije čokoladne torte. Baš zato, nema pogrešnog trenutka za rolat. Bilo da ga serviramo nakon tradicionalnog nedeljnog porodičnog ručka ili povodom neke specijalne prilike, čokoladni rolat će se savršeno nadovezati na svaki slani obrok. Ne isključujemo naravno ni trenutke popodnevnog opuštanja uz knjigu i šolju omiljenog čaja, kada poželimo da uživanje bude potpuno.

Ko god da je prvi napravio čokoladni rolat, svakako je mislio kako da sebi, a i nama, olakša život i ubrza putovanje ove slatke poslastice od rerne do tanjira. Najstariji zapis o rolatu iz 1852. svedoči upravo o tome - u receptu, doduše sa rolat sa džemom, zabeleženo je: Ispecite brzo i dok je vruće premažite džemom, a zatim urolajte. Ovom starom kuvaru ili kuvarici oprostićemo insistiranje na džemu - jasno nam je da tada nisu imali u najbližoj radnji Menaž čokoladu koja ovu poslasticu danas čini tako savršenom.

Popularnost rolata brzo je rasla, a s njom su se razvijale različite varijante. Jedna od najpopularnijih je takozvani švajcarski rolat, koji, kako to često biva, nije imao nikakve veze sa Švajcarskom. Srećom po nas, recept nikad nije bio tajna, te danas lako možemo spremiti ovo slatko zadovoljstvo i same.

Ova jednostavna poslastica ne zahteva da budemo čarobnjaci u kuhinji, mada pri spremanju recepta koji delimo sa vama svakako možete da uposlite svoje male pomoćnike. Vašim mališanima će sigurno biti zabavno ako im poverite ključni zadatak u pripremi ovog kolača - rolanje.

Predlažemo vam sledeće sastojke:

Za testo:

5 jaja
100g šećera
80g izrendane Menaž čokolade
100g brašna
1 kesica vanilin šećera

Za fil:

200g šećera
3 jajeta
100g Menaž čokolade
100g margarina
1 kesica vanilin šećera

200g Menaž čokolade za prelivanje rolata

Za pripremu testa, pažljivo razdvojite belanca od žumanca. Dobro umutite 5 belanaca sa 100g šećera, a potom u to dodajte 5 žumanaca, 80g izrendane Menaž čokolade, kesicu vanilin šećera i 100g brašna. Umućenu masu sipajte u ćetvrtast podmazan pleh i pecite na umerenoj temperaturi. Znaćete da je patišpanj pečen kada zabodete čačkalicu, a na njoj ne ostanu tragovi smese. Ispečen patišpanj izvadite na radnu površinu i filujte.

Dok se peče patišpanj, možete pripremiti fil: na pari skuvajte 200g šećera i umutite 3 cela jajeta. U ovu smesu dodajte 100g umućenog margarina, 100g Menaž čokolade i jedan vanilin šećer. Filom premažite patišpanj, uvijte ga u rolat i ostavite da se ohladi. Ohlađen rolat prelijte istopljenom Menaž čokoladom i dekorišite po želji.

Kako ćete dekorisati ovu slatku poslasticu? Vaš čokoladni rolat biće savršeno spreman za sve prilike uz jednostavno prelivanje sa istopljenom Menaž čokoladom, a ako želite da budete posebno kreativni, možete ga dekorisati sa voćem (svi znamo koliko se vole čokolada i višnje, maline i narandže). Naravno, tu ne prestaju opcije, slobodno pustite mašti na volju i poigrajte se sa rendanom čokoladom, šlagom ili čak mrvicama kokosa.

Podelite sa nama svoje trikove za savršeni dekor, a najkreativnija rešenja nagrađujemo! I ove nedelje, u toku je konkurs “Poslastice koje osvajaju” za koji se možete prijaviti putem našeg sajta. Čekamo da vidimo šta ste urolali!