Menu

BLOG

Najpopularniji kolači širom sveta

Od francuskih pralina do japanskog močija, kolači dolaze u raznim oblicima i ukusima. Poslastičarstvo je zaista umetnost! Recepti za ove kolače nastali su u zavisnosti od dostupnosti sastojaka u određenoj zemlji i ukusa koji su se razvijali tokom istorije. Otkrijte koji su kolači tradicionalno popularni u nekim zemljama širom sveta!

Francuska – Truffes au chocolat

Postoji verzija ovog deserta u gotovo svakoj zemlji, ali činjenica je da je u Francuskoj možda najukusniji i najpopularniji. ,,Truffe’’ je zapravo vrsta čokoladne praline. Pravi se od posebne vrste čokoladnog ganaš krema, čijoj recepturi su mnogo doprineli francuski i belgijanski poslastičari. Tradicionalni francuski truffe, odnosno pralina, uvaljana je na kraju u kakao ili mleveni lešnik. Da bi ova poslastica imala pun čokoladni ukus, potrebno je izabrati čokoladu visokog kvaliteta i sa najvećim procentom kakaoa!

Nemačka – Gewürzkuchen

U pitanju je veoma jednostavna poslastica, koja se lako pravi. Ima mnogo začina poput cimeta, muskatnog oraščića i đumbira. Poput svakog kolača na bazi patišpanja, nezaobilazni dodaci su jaja i brašno, ali umesto mleka, u ovaj kolač ide vino. Na kraju, kao sastojak koji obezbeđuje pun, bogat i sočan ukus, ide čokolada! Gewürzkuchen je čest na prazničnim trpezama u domovima, a služi se uz čaj ili kuvano vino!

Turska – Revani

U Turskoj, poput u zemljama Arabije, poznat slatkiš je, naravno, baklava. Međutim, postoji kolač koji se tamo jede podjednako često kao i baklava. Revani se priprema od griza, limuna i sirupa od narandže. Sirup se koristi na kraju, kada se kolač ispeče. On ga čini sočnim i daje mu intenzivniji ukus. Ako vam zvuči poznato, u nekim zemljama se umesto sa sirupom od narandže priprema sa mlekom, a u Srbiji je ovakva verzija poznata kao koh.

Japan – Mochi

Mochi je tradicionalni japanski delikates, koji se pravi od prinčanog testa, odnosno paste. Prema tradiciji, priprema se za novogodišnju noć, mada, postao je izuzetno popularan, tako da se jede tokom cele godine. Testo za mochi se sprema na poseban način i postoje majstori koji se specijalizuju isključivo za njegovu pripremu. Ono se oblikuje, najčešće u loptice, koje se pune različitim sastojcima. To su uglavnom slatka pasta od crvenog pasulja, pasta od vanile, čokolade, voća, pa čak i sladoleda. Moči se može pronaći u raznim varijacijama i postao je veoma popularan širom sveta.

Indija – Mawa

Mawa se sastoji od mleka, kardamona i orašastih plodova, poput badema i indijskog oraha. Za pripremu se koristi određeni oblik stvrdnutog mleka, dobijenog u procesu veoma sporog kuvanja, tako da tečnost ispari – dobijena smesa se naziva ,,khoa’’. Khoa se meša sa ,,mawa’’ – posebnim indijskim brašnom, dodaju se mleveni orašasti plodovi i sve to se meša sa jajima. Savršeno ide uz jak crni čaj.

Novi Zeland i Australija – Pavlova

Pavlova je dobila naziv po poznatoj ruskoj balerini, Ani Pavlovnoj. Kolač je kreiran u njenu čast, tokom posete Novom Zelandu, mada je poreklo i recept ovog deserta stalna rasprava između Australijanaca i Novozelanđana. Tradicionalno, pravi se od zašećerenih, pečenih belanaca, odnosno puslica. U receptima poslednjih godina, dodaje se i malo brašna od kukuruza, koje kori daje hrskavost, sa tim što ona ostane mekana u središtu. Fil je krema od sira, slatke pavlake i vanile, uz dodatak raznog voća (najčešće kivija, malina, jagoda i borovnica).

Meksiko – Tres Leches

Ono što je zanimljivo jeste da je Tres Leches izuzetno popularan u Albaniji i Makedoniji, kao i u Bosni. Podseća na koh, sa tim što je bogatiji i sočniji i preliva se sa tri vrste mleka, a ne samo jednim. Kreiran je u Latinskoj Americi, što je posledica jednog od ciljeva firme Nestle – da se poveća prodaja tek patentiranog mleka u prahu. ,,Tres Leches’’ naziv odnosi se kondenzovano, obično i mleko u prahu – ove tri vrste mleka daju tu sočnu i mekanu teksturu. Samo testo se priprema od griza i jaja. Uglavnom se preko stavlja poseban preliv od karamele, šlag ili umućena belanca. Na kraju, dobija se vrlo bogat kolač, drugačiji od turskog revani ili srpskog koha.

Italija – Panforte

Panforte nastao je još u 13. veku, u Sieni. Bukvalan prevod reči panforte bi bio tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). U pitanju je voćni hleb, sa smokvama, lešnicima, bademima i crnom čokoladom. Panforte se u Sieni pravi za vreme Božića i smatra se svojevrsnim suvenirom ovog grada, a popularan je i u celoj Italiji. Uz šolju toplog mleka, prava je poslastica, puna čokoladnih i voćnih hrskavih komadića!

Češka – Bábovka

Bábovka je češki tradicionalni kolač koji datira još od 17. veka. Obzirom da je ovo varijacija na kuglof, peče se u okrugloj modli, kao i pomenuti kolač. Pravi se od jaja, brašna, šećera, mleka i kvasca. Postoji mnogo recepata za babovku, u zavisnosti od zemlje gde se priprema. Konkretno, češka varijanta ima puno kakaoa, a manje sušenog voća. Jede se sam ili sa marmeladom, uz čaj.

Švedska – Kladdka

Kladdka je švedska verzija čokoladnog braunija – jedina razlika je što se u nekim receptima stavljaju sušene brusnice. Hrskava kora formira se oko bogatog, čokoladnog dela, koji ostaje mekan i sočan, ukoliko se pažljivo peče i ako se koristi kvalitetna, crna čokolada za kuvanje. Kladdka je popularna u gotovo svakom švedskom domaćinstvu i priprema se tokom cele godine!

Koji je vaš omiljeni kolač? Pošaljite nam recept kolača za čiju pripremu ste koristili Menaž čokoladu i imate šansu da osvojite slatke Menaž poklone! 🙂