Menu

BLOG

Kako napraviti idealnu podlogu uz pomoć Menaž čokolade

Kada govorimo o delu torte koji na tanjiru izazove ono magično “mogla bih još jedno parče”, da li ste saglasni da je kora ta zbog koje tražimo repete? Ako je sočna, ako nije gruba i suva, tako da možemo da osetimo i uživamo podjednako u svim delovima torte, kada na red dođe poslednji zalogaj, teško da ćemo tanjir odmah ostaviti po strani. Osim ako već nismo uzeli repete.

Do takve torte nije teško doći. Uprkos tome, često čujemo naše mame, bake i tetke, pa i sebe same, da kažemo: “Nije mi ispala kora najbolje!” Naš prvi savet je da ne budete stroge prema sebi, to je na prvom mestu.

A ukoliko vam zatreba mali dodatni podstrek za napredovanje u kuhinji, za vas smo odlučili da napišemo jedan jednostavan ali vrlo efikasan recept za koru koju možete napraviti pomoću omiljene Menaž čokolade. Uz recept dolaze i saveti kako da kora ispadne baš onako kako treba.

A kako smo mi odlučili da podelimo sa vama našu malu kuhinjsku tajnu, pozivamo da i vi učinite isto! Imate li posebno oko za detalj? Kako izgledaju vaše najlepše dekoracije na torti? Podelite nam najdraži recept, a mi ćemo u znak zahvalnosti najkreativnije nagraditi. Već nekoliko nedelja organizujemo konkurs “Poslastice koje osvajaju”. U ovoj nedelji tražimo pobedničko rešenje za Dekoracije inspirisane životinjama. Učestvujte u konkursu i pošaljite nam svoju dekoraciju!

Svako ima svoju idealnu podloguNaš predlog biće jedno od mogućih rešenja da vaša kora ispadne što sočnija, mekša, ali i ono najvažnije - da bude vrlo jednostavna. Pokušajmo da izbegnemo onu čestu zamku da najidealniji recept mora imati složenu strukturu. Uz veštu pripremu dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka da se dobije željena poslastica.

Pre nego što podelimo sastojke i sama priprema po receptu počne, evo nekoliko saveta kako da vam kora ispadne što sočnija, po kojoj god recepturi da spremate:

- Pre pravljenja ostavite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi. Belanca će se lepše umutiti.

- Da li je kora dobro pečena vrlo je laka, uz to i pouzdana, provera čačkalicom. Ukoliko je čačkalica vlažna kada probodete koru, to je znak da vratite u rernu i dopečete još malo.

- Trudite se da uvek proverite da li su činija i aparati koje koristite kada razdvajate belanca od žumanca mokri. Dobro bi bilo da ne budu. U slučaju nezgode da se žumance razlije u belance prilikom odvajanja, nije dobro da pokušate da ga izvadite i odvojite, kasnije ćete imati problema da dobro umutite belanca.

- Ako vam je teško da ravnomerno rasporedite smesu u tepsiju, dovoljno je da nekoliko puta podignete tepsiju sa smesom i lupite o radni sto, kako bi izašao vazduh koji se zadržao.

- Postoji dilema da li premazati zidove kalupa u kojem pečete koru. Predlažemo da ukoliko blago premažete kalup, posle toga prosušite kuhinjskim papirom, da bi kora mogla nesmetano da raste.

Mi predlažemo sledeće sastojke, potrebno vam je:

1 margarin
200 grama šećera u prahu
8 jaja
300 grama Menaž čokolade
100 grama mlevenog keksa (po izboru, moguće zameniti brašnom - 4 kašike)


Razdvojite belanca od žumanaca, na način koji smo prethodno predložili. Umutite belanca, da dobijete čvrstu smesu. Istovremeno rastopite čokoladu. U drugoj posudi umutiti margarin, žumanca i šećer u prahu. Dodati mleveni keks i rastopljenu čokoladu. Dobijene smese sjediniti. Do boljeg sjedinjenja dođe ako koristite silikonske špatule, vrlo lako zahvataju smesu.

Smesu možete razdeliti kako želite, u zavisnosti za šta vam je potrebna. Prema tome, odaberite i odgovarajući kalup. Naš predlog je kalup prečnika 24 cm. Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta. Kada se prohladi imate odličnu podlogu za vaše buduće specijalitete!

Kako ćete dekorisati poslasticu koju pravite? Imate li posebne trikove za savršeni dekor? Podelite ih sa nama, najkreativnija rešenja nagrađujemo! I ove nedelje se igramo, u toku je konkurs “Poslastice koje osvajaju”. Tražimo pobedničko rešenje za Dekoracije inspirisane životinjama. Učestvujte u konkursu i pošaljite omiljeni izbor!