Menu

BLOG

Naučnici otkrili mali trik za bogatiji ukus svake poslastice

Oduvek ste želeli da torte i ostali slatkiši koje pripremate budu u centru pažnje na svim slavljima i da se svi gosti zažele makar još jednog parčeta? Ukoliko vam uspeh do sada nije izostao, svaka čast! Međutim, za one malo manje sigurne, pronašli smo jedan trik koji će sve vaše poslastice učiniti ukusnijim.

U pitanju je jedna sasvim neobična ljudska osobina, a to je da ljudi daleko više uživaju u hrani kada pre jela učestvuju u nekom od poznatih rituala. Primera ima mnogo, a jedan od najprepoznatljivijih je onaj koji svake godine ponovimo na svakoj rođendanskoj proslavi: duvanje svećica!

Ne zaboravite da, pre nego što se usudite na mali eksperiment, napravite ukusnu poslasticu za svoje goste. Uz Menaž čokolade za jelo i kuvanje imaćete pravo malo remek-delo, pošto sadrže savršenu gustinu i bez problema se sjedinjuju sa svim sastojcima. Neodoljiv i prepoznatljiv ukus neće izostati, jer sadrže čak 44% kakaa. Kada gosti pristignu bićete spremni za novi trik.

Istraživanje Univerziteta u Minesoti


Grupa naučnika na čelu sa Ketlin D. Vohs, pre nego što je osmislila i sprovela eksperiment, pošla je od nekoliko pretpostavki kako rituali deluju na ljude pre nego što počnu da jedu. Rituali utiču na buđenje želje i apetita i kada ljudi umeju bez razmišljanja da učestvuju vrlo brzo posle toga požele da konzumiraju hranu. U tim trenucima, naučnici su pretpostavili i dokazali, hrana je daleko ukusnija i sve se jede s mnogo više uživanja.

Izdvojili su dva važna uslova. Da ljudi umeju da ponavljaju vrlo jednostavne korake i da su direktno uključeni u ritual. Dakle, ukoliko je rođendanska torta u pitanju, pre nego što podelite tortu gostima, obavezno organizujte duvanje svećica i zajedničko pevanje pesmice, odbrojavanje i zamišljanje želje. Ukoliko je neka druga proslava u pitanju, spremite se unapred i razmislite šta je to što bi vaši gosti svi zajedno voleli i mogli da urade. Da li je to nazdravljanje šampanjcem? Pevanje neke od omiljenih pesama? Ili kratka plesna tačka?

Rešenja su mnoga, ne moraju biti samo proslave u pitanju. Vrlo često korisni ritual se pronalazi i u toku pripremanja hrane. Verovatno vam je svima poznat trenutak kada jedva čekate da probate ono što spremate.

Koji je vaš omiljeni deo u spremanju koji vas navede da nestrpljivo čekate dok sve nije spremno? Podelite sa nama svoje savete i iskustva, a najzanimljivije ćemo nagraditi. U toku je konkurs “Zamešaj pobednički recept” i u potrazi smo za idealnim receptom za Uskršnju tortu. Posetite sajt Menaž čokolade i iznenadite nas!

Pored pripreme u kuhinji, u rituale se ubrajaju i svakodnevne aktivnosti. Tradicionalno gledanje omiljenih serija ili filmova, ukoliko je ritualno, verovatno podstiče na određenu poslasticu koju ste ranije jeli. Prilikom eksperimenta naučnici su utvrdili da su ispitanici koji su pre degustacije čokolade prelomili čokoladu i sami odmotali foliju više uživali od osoba koje nisu imale nikakve aktivnosti pre degustacije. Ispitanici iz prve grupe čak su bili spremni da plate veću cenu za čokoladu!

Međutim, glavni trik tek predstoji. Vaš zadatak je da posle rituala ne uradite ono što smo svi navikli da radimo, a to je da se potrudimo da svi gosti što pre dobiju svoje parče torte. Prilikom istraživanja utvrđeno je da su ispitanici više uživali u hrani kada su posle rituala morali malo da pričekaju. Razlog je jednostavan: u tim trenucima svi očekuju zadovoljstvo zbog hrane i samim tim, kako iščekivanje raste, raste i zadovoljstvo kada dobiju svoje parče torte.

Ali, čak i ako se odlučite da goste ne držite u nestrpljenju, ne brinite se jer će svakako uživati i odmah posle završenog rituala.

Dakle, da utvrdimo lekciju: pripremite poslasticu bez oklevanja (uz Menaž čokoladu), zabavite se sa gostima uz pažljivo smišljen ritual u kome svi učestvuju, posle se zadržite malo duže u kuhinji da bi nestrpljenje poraslo, a zatim uživajte zajedno sa gostima koji će vas i vaš specijalitet nahvaliti! I najverovatnije poželeti još jedno parče!

I ne zaboravite! U toku je konkurs “Zamešaj pobednički recept”, a u ovoj nedelji tražimo najukusniji recept za Uskršnju tortu. Posetite sajt Menaž čokolade, unesite svoje podatke, recept, sastojke, tekst za pripremu i savete. Najveće majstore koji podele svoje tajne čekaju vredne nagrade!